Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

”Benny Andersson har missförstått en del saker”

Skiss från Stockholms stad över förslaget till ombyggnad av Slussen.
Skiss från Stockholms stad över förslaget till ombyggnad av Slussen. Illustration: Foster+Partners, Berg Arkitektkontor
Musikern Benny Anderssons hårda angrepp på ombyggnaden av Slussen kritiserar inslag i projektet som inte längre är aktuella. ”Han är välkommen att titta på förslaget”, säger projektledaren Andreas Burghauser.

Under processen med att ta fram en plan för att bygga om Slussen har flera detaljer ändrats, detaljer som angrips av musikern Benny Andersson i en uppmärksammad debattartikel i måndagens DN.

– Han verkar ha missförstått en del saker, säger Andreas Burghauser, Stockholms stads projektchef för Slussen.

– Det är tråkigt att han fått den bilden. Jag vet inte om han har varit här och tittat på förslaget, men han är välkommen hit om han har tid, säger Burghauser till DN.se.

Anderssons debattartikel är utformad som ett öppet brev till finansborgarrådet Sten Nordin. Han skriver bland annat följande:

”Tycker du att det är bra för miljön i Gamla stan att bredda Skeppsbron med 20 meter för att bygga en åttafilig motorled?”

I det nu liggande förslaget ska den nya huvudbron flyttas 20 meter längre österut än den ligger i dag, och spetsen på Skeppsbron breddas därefter.

– Det är inte så att hela Skeppsbron ska breddas. Längre norrut blir det inte fler körfält än i dag. Vi ansluter till befintlig gatustruktur, säger Andreas Burghauser.

Antalet körfält på huvudbron blir mycket riktigt åtta, varav två reserveras för kollektivtrafik. I dag är det sammanlagt tolv filer, fördelade på två broar.

I det alternativa förslaget ”Kulturslussen”, som Benny Andersson stöder, skissas för sammanlagt tio körfält.

Benny Andersson skriver vidare:

”Hur ska man som fotgängare ta sig från Gamla stan till Södermalms torg /…/ när man måste ta sig upp för lika många trappsteg som i ett fyravåningshus innan man är uppe? / …/ Har du i så fall ägnat en tanke åt tillgängligheten för föräldrar med barnvagnar, rörelsehindrade eller äldre? Hur ska dom göra? Vad händer när trapporna är belagda med is och snö?”

Höjdskillnaden mellan Gamla stan och Södermalm går inte att ändra. Huvudbron planeras få ungefär samma lutning som i dag. Men om man i stället väljer att ta sig horisontellt över de två tilltänkta lågbroarna från Gamla stan till Söder och vill upp till Södermalmstorg?

– Då finns det minst två rulltrappor och dubbla hissar. Vi har lagt till det i detaljplanen just för att möta den oro som har varit när det gäller tillgängligheten. Men trappor finns ju också, säger Burghauser.

Benny Andersson: ”Tycker du att det är en bra idé att stänga av all trafik runt Slussen i sju år?”

– Så kommer det inte riktigt att bli. Det kommer hela tiden att finnas möjlighet att ta sig från Södermalm till Gamla stan. Men det är ett komplicerat projekt och man kommer kanske inte att kunna åka exakt de vägar man åker i dag.

Tanken är att en bro ska rivas i taget. Man börjar med den östra. När trafiken är lagd på den nya huvudbron rivs den västra bron.

Benny Andersson: ”Tycker du att det är bra att det ska sprängas ett gigantiskt hål i Katarinaberget för en bussterminal? Vad kostar det?”

– Ja, vi har flyttat in terminalen i berget, och det kommer att sprängas ett bergrum. Men kostnaden för det ingår i helhetskostnaden på åtta miljarder kronor.

Benny Andersson: ”Tycker du att vi behöver ännu en stor galleria i Stockholm? På 35.000 kvadratmeter.

– Efter omarbetningarna är inte handelsytorna 35.000 kvadratmeter. De är i stort sett hälften så stora.

Benny Andersson: ”Tycker du att utblicken från Slussen över Saltsjön kan göra detsamma? Eller vill du hellre ha några kontorshus där?”

Frågan om skymd utsikt har varit ett av de stora stridsäpplena i debatten om Slussen och var också en huvudfråga i samrådet tidigare i år. En del av den planerade bebyggelsen har minskats eller dragits tillbaka.

– Utsikten från Peter Myndes backe (söder om Stadsmuseet, red:s anm) är inte skymd längre. Även mot Saltsjön finns det utsikt. Alla byggnader är inte borta, men vi har försökt ta in de synpunkter som kommit i den här processen.

Benny Andersson avslutar sin artikel med en uppmaning och en varning till Sten Nordin: Ta till dig kritiken. ”Om inte, så tror jag att du i framtiden kommer att betraktas som den värsta marodören i Stockholms moderna historia.”

– Slussen engagerar många, och många har åsikter. Och det är ju helt rätt. Däremot är det tråkigt att det är så många felaktigheter som kommer fram, säger Andreas Burghauser.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.