Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 21:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/benrester-hittade-pa-o-utanfor-vaxholm/

STHLM

Benrester hittade på ö utanför Vaxholm

I samband med att ett företag utförde grävarbeten på en ö utanför Vaxholm hittades benrester.

– Kriminaltekniker med specialkompetens har granskat bilder på benresterna och gjort bedömningen att det mycket väl kan röra sig om mänskliga kvarlevor, säger Ola Österling från Stockholmspolisen.

Fyndet gjordes på måndagsförmiddagen i Stockholms skärgård, skriver polisen på sin hemsida.

Polis har varit på platsen och kriminaltekniker har undersökt benresterna. Eftersom det inte kan uteslutas att det handlar om kvarlevor efter en människa har en förundersökning om mord påbörjats.

Platsen är avspärrad och en teknisk undersökning ska genomföras.

– Den tekniska undersökningen är inte påbörjad än. Jag kan inte svara på exakt när den ska inledas, men det kan vara så att den inte startar förrän i morgon, säger Ola Österling.

Hur lång tid det därefter tar innan teknikerna kan bekräfta om det rör sig om mänskliga kvarlevor är osäkert, menar han.

– Vi kan ha svaret i morgon, men det kan också dröja. Vissa tekniker är utbildade osteologer, då ska man kunna tyda hyfsat mycket på bara en okulärbesiktning. Men alla är inte det och då krävs en analys av benen. I bland måste vi även skicka proverna till Nationell Forensiskt Centrum i Linköping.

Läs mer: Mordutredning startad efter skelettfynd i Tyresö 

Ämnen i artikeln

Vaxholm
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt