Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Cancersjuke Bertil Gustafsson har avlidit

79-årige Bertil Gustafsson avled tidigare i veckan. Bertil var en av 20 akut sjuka cancerpatienter som i somras opererades för sent, då Karolinska universitetssjukhuset hade personalbrist. Han kontaktade DN i förhoppning om att få till en förändring på vad han kallade ett systemfel.

DN mötte Bertil Gustafsson i början av förra veckan, då han befann sig på Ersta hospice för vård i livets slutskede. Blommor stod i ena fönsterbänken. Han hade nyss fyllt 79 år. 

”Jag förstod att du ville knyta ihop säcken” sade han till DN:s reporter då. 

– Det är ju kört för mig, men något kanske kan förändras. Det här är ett systemfel, sade Bertil Gustafsson.

Bertils fru Gun Gustafsson framhöll att de tagit väldigt illa vid sig när de fick höra att Karolinska mörkat köproblemet för hälso- och sjukvårdsförvaltningen, och sedan även tackat nej när Danderyds sjukhus erbjöd operationshjälp, vilket DN har avslöjat. 

– För mig känns det som om jag aldrig har fått chansen, sade Bertil Gustafsson.

Bertils fru Gun Gustafsson meddelade DN att Bertil avlidit tidigt på tisdagsmorgonen. 

Det var mitt i sommaren som Bertil Gustafsson för första gången kontaktade DN. Han hade då fått diagnosen cancer i bukspottkörteln, men med beskedet att den gick att operera. När han skrevs in på Karolinska Huddinge i början av juli fick han sedan ingen information om när operationen skulle bli av. Beskedet från sjukhuset var: ”Vi vet inte. Vi har inga resurser.”

När Bertil Gustafsson till slut opererades i augusti var det för sent. Cancern hade spridit sig och buken syddes ihop. Efter sommaren visade det sig att totalt 20 cancerpatienter hade fått sina operationer för sent. Sjukhuset väntade till augusti med att ta tag i kön.

Oppositionslandstingsrådet Dag Larsson (S) besökte Bertil Gustafsson i hans hem i oktober, och har kallat händelsen för den ”största vårdskandalen någonsin i Stockholm”. 

Finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) har försvarat sjukhusets agerande, och bland annat sagt att Karolinska gjorde medicinska bedömningar av Danderyds resurser.

– Självklart är det allvarligt med vårdrelaterade skador eller dödsfall men direkt när det uppdagades att man hade köer så har man vidtagit åtgärder, sade Irene Svenonius (M) till DN i december. 

Minst tre av cancerpatienterna från i somras har nu avlidit. En förundersökning om grovt vållande till annans död har inletts. Målet rör fyra cancerpatienter, varav en är Bertil Gustafsson. 

– Det är skillnad på statistik och kött och blod. Bakom varje pinne är det en människa, sade Bertil Gustafsson när DN mötte honom för sista gången.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.