Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Bertil opererades för sent – på grund av personalbrist

Bertil Gustafsson fick vänta tio veckor på operation. När den utfördes var det för sent.
Bertil Gustafsson fick vänta tio veckor på operation. När den utfördes var det för sent. Other: Paul Hansen

Strax före midsommar fick Bertil Gustafsson det dystra beskedet att han led av cancer i bukspottkörteln. Från Karolinska universitetssjukhuset fanns inga besked om operationstid. 

— De sa "Vi vet inte. Vi har inga resurser", säger Bertil Gustafsson. När operationen blev av hade cancern spridit sig. 

När Bertil Gustafsson fick sin operation, tio veckor efter att diagnosen ställts, var det för sent att operera. Kirurgen som utförde operationen konstaterade att cancern spridit sig. Operationen avbröts och buken syddes ihop. Kirurgen som genomför operationen, skriver en avvikelserapport, på grund av den långa tiden - tio veckor - mellan att diagnosen fastställts vid röntgen till operation. Som förbättringsförslag skriver läkaren att ingen neddragning av vårdplatser eller operationsresurser bör ske sommartid. "Cancer är ingen säsongssjukdom". 

— Det jag vill få fram är två saker. Dels är det personalen som gör jätteinsatser. Sedan är det det här systemfelet. Allt görs som om man ska tillverka en bil, och då får vi dessa väntetider, säger Bertil Gustafsson. 

Som DN berättat har Karolinska universitetssjukhuset utrett 12 patientfall av allvarlig cancer, som i somras inte kunde få sin operation i tid på grund av att det fattades personal och vårdplatser. I tre fall har sjukhuset gjort anmälan till IVO enligt lex Maria. För patienterna kan operationen betyda skillnaden mellan liv och död. 78-årige Bertil Gustafsson är en av dem. 

— Jag har så svårt att ta till mig det här, och acceptera att det är så. Det är ju rätt så förutbestämt. Tittar man på statistiken så är planeringshorisonten kort – jag kan inte planera vad jag ska göra om tre år, säger Bertil Gustafsson. 

Han och hans fru Gun bjuder på kaffe i den ljusa lägenheten i Hammarby sjöstad när sommaren gått över i höst. På ytan är det fridfullt, men berättelsen om sjukdomsförloppet som Bertil, eller Berra som frun kallar honom, har fört noggrann dagbok över, låter förstå att det senaste halvåret varit i det närmaste outhärdligt med först diffusa symptom, sömnlöshet och oro. 

Som ofta är fallet med cancer i bukspottkörteln kom symptomen smygande. Bertil Gustafsson drabbades i april av klåda på kroppen och i hårbotten som var outhärdlig. 

— Det var en kolossal klåda. Det gick inte att uthärda. Känslan var att jag ville hoppa från balkongen, säger Bertil Gustafsson.   

En hudläkare på Södersjukhuset skrev ut en kortisonkur, men klådan ville inte ge sig. Vid ett besök hos husläkaren ett par veckor senare togs sedan prover som visade på förhöjda levervärden. I midsommarveckan kom cancerbeskedet. 

— Beskedet jag fick var att det var en tumör, men att den var opererbar. Vi fick kallelse för inskrivning på Karolinska i Huddinge och fick träffa en kirurg. Då tänkte man, att då ska man väl läggas in för operation och då kommer det att gå ganska fort, säger Bertil Gustafsson.

Men att beskedet kom vid midsommartid var inte bra, visade det sig. Vid inskrivningen den 6 juli saknades besked om när operationen skulle kunna bli av. 

— Man försökte ju fråga lite grand, för det är ju en oro, känslan av att det händer någonting här, att det är något som växer. Det är det som följer en dagligen. Kirurgen sa att en månad kan gå, men två månader är för mycket, säger Bertil Gustafsson. 

Cancer i bukspottkörteln upptäcks ofta i ett sent stadium, och bara 20 procent av patienterna kan opereras över huvud taget. När tumören går att operera är det därför viktigt att det kan göras snabbt. Bertil säger att oron märktes tydligt hos vårdpersonalen. 

– De får ju inte heller säga så mycket, för de måste hålla sig till spelreglerna. Men man känner på dem att de är så stressade. De är så förtvivlade att de inte kan göra någonting. Deras kompetens säger ju att – det här måste tas på en gång, säger Bertil. 

Han berättar sedan om den stigande oron för honom själv och hans fru när han de följande veckorna ringde samtal på samtal till sjukhusen, utan att få besked.

— De sa: "Vi vet inte. Vi har inga resurser". Först fick vi veta att kön sträckte sig till den 12 september. Det kändes ju inte så kul.

I Sverige ska bukspottcancer opereras inom 36 dagar efter att diagnosen ställts, enligt det så kallade standardiserade vårdförlopp som fastställts av svensk expertis. Det är en något godtycklig gräns. I exempelvis Danmark ska operationen ske inom två veckor efter beslut om operation. 

— Vi skulle kunna sätta en kortare gräns, men i praktiken skulle det få liten betydelse, eftersom vi har problem att klara den gräns vi har nu, säger Ralf Segersvärd, överläkare på Patientområde Övre buk på Karolinska Huddinge, tidigare Gastro-centrum, som utrett de 12 cancerfallen.

Någon liknande sommar med vårdplatsbrist har han inte upplevt under sina 20 år på Karolinska.  

Läkare och andra personalgrupper har länge larmat om att patientsäkerheten hotas då vårdplatserna inte räcker. I somras gick det inte heller att flytta patienter med akuta behov från Karolinska universitetssjukhuset till andra sjukhus i Stockholm, eftersom det var brist på vårdplatser även där, säger Yvonne Dellmark, ordförande för läkarföreningen på Karolinska universitetssjukhuset.

— Som läkare vill vi alltid erbjuda alla våra patienter den bästa vården. Med så få vårdplatser som nu kan vi inte det. Det är tragiskt när enskilda individers behov ställs mot varandra som under sommaren då svårt sjuka patienter från akutmottagningen ställdes mot dem som var inplanerade för nödvändiga operationer, säger Yvonne Dellmark. 

Bertil Gustafssons dagbok över förloppet visar hur raden av läkarbesök, undersökningar och beslut mal på i ett som det kan tyckas makligt tempo. Från att han var inlagd i slutet av maj, och en tumör på bukspottkörteln syntes på röntgen, gick det sedan hela två veckor innan en läkarkonferens ägde rum där det fattades beslut om att tumören gick att operera. Sedan dröjde operationen i ytterligare sex veckor. Bertil Gustafsson har lämnat in en IVO-anmälan, för att peka på vad han ser som ett systemfel.  

— De måste tänka fel, de som fördelar pengar, när svenska sjuksköterskor åker till Norge och inte vill jobba i Sverige. Och de som bestämmer använder yviga penseldrag - det är alltid någon annans fel.

Carl Hamilton, ordförande i patientföreningen Palema för cancer i bukspottkörteln är djupt engagerad i frågan om väntetider. 

— Det här är en katastrof. Det är vansinnigt att man över huvud taget tänker i termer av köer. Den här svåra formen av cancer så gör operationen att det är möjligt att rädda liv, men då måste man agera blixtsnabbt. Efter fyra veckor kan det vara för sent, säger Carl Hamilton. 

När DN träffar Bertil Gustafsson och hans fru har cellgiftsbehandlingen avbrutits, eftersom behandlingen haft påverkan på njurarna. Behandlingen är inte längre botande, utan livsuppehållande. 

Paret berättar hur de tills helt nyligen varit mycket aktiva med långa golfrundor, och promenerat genom hela stan, men hur orken nu tryter betänkligt.

— Jag hoppas ju att kunna fortsätta med behandlingen. Jag försöker ta det här dag för dag, säger Bertil Gustafsson. 

Gun Gustafsson ser ledsen ut och under intervjun stiger tårarna flera gånger i ögonen. 

Under fotograferingen berättar hon att släktingar på makens sida blivit mycket gamla, och att Bertils farfar levde tills hans blev nästan 100.  

— Vi har alltid sagt att Berra, han kommer att bli 100 år. Nu förstår vi att så kommer det inte att bli, säger hon. 

 

Fakta.Tidslinje.

4 april. Begynnande klåda på kropp och i hårbotten. 

18 april. Besök hos hudläkare på SÖS. Får kortisonkur i fyra veckor. 

4 maj. Söker vård hos husläkare för sömnproblem på grund av klådan. Läkaren skriver ut sömnmedel, men tar även blodprov för lever och njurar. Förhöjda levervärden. Remiss för nya prover och ultraljudsundersökning. 

9 maj. Nytt besök hudläkare SÖS. Nya preparat mot klådan, som inte heller hjälper. 

12 maj. Söker husläkare för fortsatta sömnproblem. Nytt sömnmedel skrivs ut. De hjälper en timme innan han vaknar av klåda. 

16 maj. Söker kontaktsjuksköterska på gastro på SÖS för fortsatta sömnproblem. Ny läkartid 22 maj. 

22 maj. Efter blodprov och ultraljud konstateras förträngning av gallgången. Inlagd direkt på SÖS. Blodprov, datortomografi, läkarbesök och EKG. Cancertumör på bukspottkörteln bekräftas. 

24 maj. ERCP, undersökning av gångar mellan lever, gallblåsan och bukspottkörteln till tolvfingertarmen, görs. Får gå hem på kvällen då alla prover ok. 

29 maj. Kallad till lungröntgen. 

6 juni. Remiss skickas till Karolinska Huddinge. 

7 juni. Träffar läkare som opererar förträngningar i gallgången. Klådan försvinner. Fallet ska tas upp på läkarkonferens 20 juni. 

9 juni. Remiss bedöms på Karolinska Huddinge. 

20 juni. Läkarkonferens med beslut om operation. Tumören kan opereras, är bedömningen. Bertil Gustafsson kontaktas av operationsläkaren, och får cancerbeskedet, liksom besked om operation. 

21 juni. Får kallelse till Karolinska Huddinge. 

6 juli. Inskrivning på Karolinska för operation. Ingen operationstid. 

14 juli. Vårdplaneringen anger sannolik operationstid första veckan i augusti. 

21 juli. Kallelse till operation 3 augusti. 

26. Kontaktar husläkare angående sömnproblem. Får starka tabletter som inte hjälper. 

3 augusti. Operationen sker, men avbryts då cancern spridit sig. 

7 augusti. Hemgång. Återremitterad till SÖS för vidare behandling. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.