Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Beslut om Förbifart Stockholm kan komma före jul

Ett krav om att sätta igång bygget av Förbifart Stockholm igen kan komma från riksdagen redan före jul. Trafikutskottets majoritet har i dag klubbat att motionerna från den borgerliga alliansen om detta ska snabbehandlas.

Även de borgerliga kraven på att skrota nedläggningsplanerna för Bromma flygplats ska hanteras av utskottet redan under höstens budgetbehandling. Det står klart efter att Sverigedemokraterna i dag gått på de borgerligas linje i frågan om hur processen ska gå till.

– Vi kräver att byggandet av Förbifarten återupptas senast 1 januari och att man inte ska tillsätta en förhandlingsperson för att avveckla Bromma flygplats, säger Jessica Rosencrantz (M), ledamot i trafikutskottet.

Om de borgerliga får majoritet för sina krav kommer riksdagen att rikta ett så kallat tillkännagivande till regeringen.

– Det är inte juridiskt bindande men det är ett väldigt starkt politiskt tryck som i så fall riktas mot regeringen och det skulle förvåna mig mycket om regeringen går emot så skarpa beslut, säger Jessica Rosencrantz.

Hur regeringen kommer att förhålla sig till det återstår att se, enligt Elin Tibell, pressekreterare hos infrastrukturminister Anna Johansson (S).

– Det är ett regeringsbeslut men självklart är inte tanken att helt strunta i vad riksdagen har att säga, säger Tibell.

I förra veckan kungjorde de borgerliga allianspartiernas företrädare i Stockholms läns landsting i ett brev till infrastrukturministern att för deras del är det inte aktuellt att ompröva motorvägsbygget Förbifart Stockholm. Det beskedet räcker dock inte, enligt Elin Tibell.

– Det besked vi behöver ha är ett beslut i landstingsfullmäktige om hur man ställer sig i den här frågan. Det behöver vara ordentligt förankrat, säger hon.

Regeringen har gett Trafikverket direktiv att ta paus i bygget av Förbifart Stockholm till den 1 maj nästa år. Under den tiden ska kommunerna och landstinget få möjlighet att ompröva frågan. Regeringen har också lovat att tillsätta en förhandlingsperson som med berörda parter ska undersöka hur en avveckling av Bromma flygplats kan ske till år 2022.

Den borgerliga alliansen har goda förutsättningar att få majoritet för sin linje eftersom Sverigedemokraterna också är kritiska till regeringens beslut.

Den överenskommelse som regeringspartierna S och MP gjort är en kompromiss, eftersom de före valet lovade olika saker. MP ville stoppa Förbifarten och lägga ner Bromma, medan S tyckte tvärtom.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.