Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Beslut: Varg på Södertörn får skjutas

Nu ska Södertörnsvargen skjutas. Beslutet om skyddsjakt togs på onsdagen efter att människor blivit allt mer oroliga för den orädda och kontaktsökande vargen.

Södertörnsvargen har rört sig i Haninge och Tyresö under ett halvår och har hittills tagit fem får vid två tillfällen. Över 400 vargobservationer har gjorts i området och allt fler vittnar om att vargen blivit nyfiket närgången och även rör sig i bostadsområden. Flera invånare har oroat sig både för att rasta hundar och för att lämna barn på skolor och förskolor. 

Tidigare skrämselåtgärder under hösten för att göra vargen rädd för människor med hund har varit verkningslösa. I veckan krävde Haninge kommun att länsstyrelsen vidtog fler åtgärder för att trygga de boende i området.

– Vargens förändrade beteende, tillsammans med den oro som många i området känner, gör att vi nu inte ser någon annan lämplig lösning än att besluta om skyddsjakt, säger Mia Olausson, naturvårdschef på länsstyrelsen.

Länsstyrelsen menar, liksom experterna på Viltskadecentrum, att risken för att vargen ska skada människor är mycket liten. Men man är ändå orolig för att vargens närgångna beteende gör att det på sikt kan uppstå en farlig situation. 

Därför beviljas skyddsjakt från 6 december till den 28 februari 2018. Jaktledaren och laget utses av länsstyrelsen och så fort vargen är skjuten ska länsstyrelsen underrättas.

Läs också: ”Rädd för vargen när jag tar barnen till förskolan”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.