Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Besök hos psykolog ökar kraftigt

Foto: Pontus Lundahl/TT

Antalet psykologbesök på vårdcentraler och husläkarmottagningar har sexfaldigats sedan 2008.

– Besöken ökar jättekraftigt och det är väldigt bra. Vårdcentralerna kan göra mer än vi kanske trodde och anade från början, säger sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L).

De vårdcentraler hon har diskuterat den psykosociala hälsovården med har uppfattningen att ungefär 30 procent av patienterna skulle ha behov av att göra ett psykosocialt besök.

– Det behöver inte innebära att de har en psykisk sjukdom, de kan helt enkelt oroa sig för saker eller ha tillfälliga problem, säger Anna Starbrink.

Hur förklarar du den stora ökningen?

– Jag tror att det är en kombination av ett uppdämt behov och att alla tecken tyder på att den psykiska ohälsan ökar. Det framgår också av landstingets Folkhälsorapport och psykisk ohälsa är orsaken till att sjukskrivningarna ökar.

Dessutom kan det för många vara ett stort steg att vända sig till psykiatrin, tror Anna Starbrink.

Besöken hos psykologer har ökat allra snabbast. Totalt har de psykosociala besöken – förutom psykolog kan patienterna också träffa exempelvis en kurator – tredubblats.

Har alla vårdcentraler en psykolog eller kurator tillgänglig?

– Det finns möjlighet att ha det på alla vårdcentraler och husläkarmottagningar, men jag kan inte lova att alla har det. De får lite extra betalt av landstinget för att erbjuda dem här hjälpen, säger Anna Starbrink.

Landstinget ska fortsätta satsa på psykisk hälsovård. På vårdcentraler och husläkarmottagningar ska patienterna kunna få längre behandlingsserier med upp till tjugo terapitillfällen, mot tidigare cirka fem.

På den tiden hinner man, enligt Anna Starbrink, färdigbehandla upp till måttliga depressions- och ångesttillstånd.

– Tjugo terapitillfällen är en fin möjlighet att slippa ta sig vidare till psykiatrin, som kan kännas lite hotfullt och stigmatiserande, säger Anna Starbrink.

Fakta. 511-procentig ökning

Mellan 2008 och 2015 har antalet psykosociala besök i primärvården ökat från 70.000 till 285.000, vilket motsvarar en ökning med 307 procent.

Psykologbesökens andel har ökat från 27 till 41 procent. I antal har psykologbesöken ökat från 19.000 till 116.000, eller med 511 procent.

Källa: Stockholms läns landsting

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.