Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-28 07:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/besoksstopp-pa-stockholms-aldreboenden-efter-flera-coronafall/

STHLM

Besöksstopp på Stockholms äldreboenden efter flera coronafall

Äldreboergarråd Erik Slottner: Det var ett jobbigt beslut att fatta, men nödvändigt.
Äldreboergarråd Erik Slottner: Det var ett jobbigt beslut att fatta, men nödvändigt. Foto: Magnus Hallgren

Stockholms stad inför nu besöksstopp på samtliga äldreboenden i staden. Flera fall av coronasmitta har konstaterats – både bland personal och äldre.

– Situationen är så allvarlig att vi tvingas vidta den här åtgärden, säger äldreborgarråd Erik Slottner (KD)

Det är finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) som efter dialog med äldreborgarrådet Erik Slottner har aktiverat stadens krisledningsnämnd som nu tagit beslut om totalt besöksstopp.

Från och med nu får ingen längre besöka äldreboenden, vare sig utomstående eller anhöriga. De enda som undantas är äldre i livets slutskede eller med andra särskilda behov.

– Vi var tvungna att göra det här. Det är ett jättetråkigt beslut. Jag tyckte att det var väldigt jobbigt att ta beslutet men situationen är så allvarlig nu, säger Erik Slottner.

Hur många smittade handlar det om?

– Det vet jag inte exakt och vill jag inte riktigt berätta heller, med respekt för både verksamhet och anhöriga så går vi inte med exakta siffror. Inte heller vilka boende det handlar om. Men det är ett fåtal boende och ett fåtal drabbade hittills. Det man befarar är att det kan bli många fler, därför vidtar vi den här åtgärden, säger han.

Stockholms stad har tidigare haft skyltar på alla boenden om att besök avråds om de inte är väldigt nödvändiga.

– Vi har haft väldigt starka restriktioner, men beslutet om ett stopp blir ännu starkare, säger han.

Hur allvarligt är läget, nu larmar staden om stor materielbrist på äldreboenden också?

– Det är väldigt allvarligt. Det är en brist och det behövs skyddsmateriel. Nu går skyddsmaterialet till sjukvården, men äldreomsorgen behöver också det. Nu måste vi med gemensamma medel se till att även äldreomsorgen får det i tillräcklig omfattning.

På stadens hemsida finns nu följande information till invånarna.

”Vi har stor förståelse för att beslutet om besöksstopp påverkar många äldre och anhöriga som vill träffa sina nära och kära. Fokus i nuläget måste dock vara att i största möjligaste mån skydda sårbara personers hälsa. Våra vård- och omsorgsboenden och servicehus kommer att göra allt för att underlätta kommunikationen mellan anhöriga och boendet”, skriver man på hemsidan.

Både äldre och anhöriga vid de boenden som drabbats av smitta ska enligt staden vara informerade om situationen. Enligt P4 Stockholm har två coronafall konstaterats på ett servicehus i centrala Stockholm.

– Det senaste dygnet är det två personer som bor här som har insjuknat och testats positivt med covid-19. De här personerna är väl omhändertagna. Vi har infört särskilda arbetssätt för att minska risken för smittspridning. Och också begränsa den, de här boendena är ju i sina lägenheter, säger Ann-Marie Henriksson, till SR P4.

Läs mer: Anna König Jerlmyr (M) varnar för stor materielbrist på äldreboenden

Läs mer: Vissa äldreboende inför besöksstopp för anhöriga

Ämnen i artikeln

Äldreomsorg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt