Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Besparing försvårar inträde till komvux

De flesta elever med fullständiga gymnasiebetyg, men som behöver kompletterande kurser för att söka in till högre utbildning, kommer att nekas plats på komvux i Stockholms stad. Stadens politiker skärper nu kraven för att spara pengar.

Politikerna i utbildningsnämnden väntas på onsdagen besluta om att kraftigt inskränka möjligheterna för elever att läsa på komvux från den 1 juli i år. Regeringens minskade anslag på 65 miljoner slår nu till med full kraft. Redan vid årsskiftet ledde de 25-procentiga minskningarna av statsanslaget till besparingar inom komvux i Stockholms stad. Då försvann möjligheten att läsa upp betyg, så kallad konkurrenskomplettering.

Nu kommer i princip nästan alla gymnasieelever med fullständigt betyg från ett nationellt gymnasieprogram att bli nekade att få läsa ytterligare kurser för att få särskild behörighet till en högskole- eller universitetsutbildning. Det innebär att en elev som exempelvis valt att som 15-åring läsa samhällsprogrammet eller byggprogrammet får begränsad möjlighet att ändra utbildningsinriktning.

En samhällsvetare som vill läsa till läkare eller tandläkare måste i dag komplettera med minst en till två kurser matematik, två kurser fysik, kemi och biologi. En elev som gått på byggprogrammet och vill bli civilingenjör har en ännu längre väg att gå. Det krävs fyra kurser i matematik, två kurser i fysik och en kurs i kemi.

Bengt Hagberg, intagningsansvarig för komvux, säger att han i dagsläget inte kan överblicka hur många som kommer att drabbas. Det står klart först vid midsommar.

- Söktrycket till hösten har visserligen minskat med cirka 25 procent i jämförelse med förra hösten då vi hade cirka 12.500 sökande, men självklart räcker inte pengarna. Vi måste prioritera och då kommer elever med fullständiga betyg väldigt långt ned. De med kort utbildning har företräde. Så det blir väldigt svårt för elever som vill ändra inriktning, säger Bengt Hagberg.

Britt-Marie Johansson, rektor på Åsö vuxengymnasium, som tar emot 3.000-4.000 vuxenelever varje år.

- Det är verkligen jättesynd om elever som nu tvingas skjuta upp sina studier. Jag har redan varslat elva lärare och fyra som gått i pension kommer inte att ersättas. För oss blir det framför allt naturvetenskapliga ämnen, matematik och språk som vi får dra ned på. Vi får bara hoppas att detta är en tillfällig åtgärd, säger hon.

För de elever som drabbas finns det nu ett par möjligheter att försöka komma in på sin drömutbildning. Antingen läsa in kurser på egen hand och sedan ansöka om prövning i de kurser som behöver kompletteras. Det kostar 500 kronor per tillfälle. Eller söka basår som erbjuds av vissa högskolor och komvux.

Politikerna räknade med att en gynnsam arbetsmarknad och borttaget rekryteringsstöd skulle innebära att färre sökte till komvux.

Men så blev det inte i våras då antalet sökande var lika många som tidigare eftersom sökande till grundvux ökade. Så nu drar politikerna i handbromsen. Lotta Edholm (fp), ordförande i utbildningsnämnden, tror att ett gynnsammare arbetsmarknadsläge kommer att innebära att färre söker till komvux.

Blir detta en tillfällig åtgärd?

- Vi får se vad detta får för konsekvenser i slutändan. Vi följer utvecklingen så får vi se om vi behöver tillföra pengar. Men jag tror också att man får titta på andra vägar som exempelvis distansundervisning, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.