Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 13:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/besvarlig-sommar-vantar-for-tunnelbanans-resenarer/

STHLM

Besvärlig sommar väntar för tunnelbanans resenärer

Resenärer längs gröna linjen får räkna med störningar i trafiken i sommar. Foto: Alexander Mahmoud

I sommar ska plattformar och tunnlar i Stockholms t-bana rustas upp på flera ställen. Det leder till reducerad trafik, förlängda restider och ökad trängsel – framför allt på gröna linjen.

– Vi förstår att det kan bli störningar i trafiken, men eftersom resandet går ner under sommaren är det mest effektivt att utföra arbetena då, säger Claes Keisu på SL. 

Rätta artikel

Sommaren är en tid på året då färre reser med kollektivtrafiken till och från sina jobb. Därför har SL två somrar i rad genomfört större arbeten under sommarmånaderna. Så även i år. Nu väntar tre större arbeten.

Fredrik Cavalli-Björkman, trafikdirektör vid trafikförvaltningen i Region Stockholm, säger i ett pressmeddelande att man är medveten om att upprustningen kommer att skapa stora störningar i resenärernas vardag.

– Men arbetena är nödvändiga för att vi ska säkra trafiken för framtiden. Det är mest effektivt att göra dem på sommaren när kvällarna är ljusa och vädret oftast är bra, säger han.

Som DN tidigare berättat ska Fridhemsplans tunnelbanestation på gröna linjen rustas upp, vilket innebär att stationen kommer att vara stängd mellan den 13 juni och 1 september. 

– Stationen är från 1952 och vissa delar av konstruktionen har närmat sig sin tekniska livslängd, bland annat tunnelkonstruktionen. Vi ska riva valvet som omsluter stationen och sedan förstärka berget. Berget kommer sedan att utgöra själva taket till stationen. Vi kommer också att jobba med bulleråtgärder, säger Claes Keisu, pressansvarig på SL. 

Tågen på gröna linjen kommer att passera stationen på ett spår, vilket gör att trafiken reduceras. Under tiden förstärks busslinjerna 4 och 77 mellan S:t Eriksplan och Fridhemsplan, men det går även att resa med tunnelbanans blå linje och kliva av på stationen precis som vanligt. 

För tredje sommaren i rad pågår även arbeten på Söderströmsbron mellan Slussen och T-centralen. Bron består av fem delar och tidigare har två renoverats. I sommar ska ytterligare två rustas upp. 

– Vi byter ut brobalkarna mot nya i rostfritt stål, men även spåren. Arbetet görs för att försäkra brons livslängd i ytterligare 120 år, säger Claes Keisu. 

Mellan den 1 och 15 juli kommer först tunnelbanans röda linje att vara avstängd mellan Slussen och T-centralen med anledning av broreparationen, därefter stängs gröna linjen av på samma sträcka mellan den 16 juli och 12 augusti.

Vidare väntar också förberedande arbeten för den nya tunnelbanan vid Gullmarsplan, något som kommer att medföra störningar på hela gröna linjen.

– I sommar ska de förstärka bjälklaget för bussdäcket, vilket medför att tunnelbanan kommer att vara avstängd mellan Globen och Gullmarsplan den 24 juni till och med den 17 augusti. Tyvärr går det inte att sätta in ersättningsbussar på sträckan eftersom det inte finns några bra vägar. Antingen får man promenera 700 meter mellan Globen och Gullmarsplan eller åka tvärbana, säger Claes Keisu.

Inför arbetena och under tiden som de pågår kommer det finnas information på stationerna samt extra personal som hjälper resenärerna på de stationer som berörs. 

– Vi kommer också att dela ut information till resenärerna som de får i handen.

Läs mer: Stationer på tvärbanan stängs av i 15 månader