Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Betydligt mer narkotika i Stockholm än i riket

Foto: Kyrre Lien/TT

Ungdomar dricker och röker mindre i de flesta av Stockholms läns kommuner, men narkotikaanvändningen är kvar på ungefär samma nivå. Det visar en rapport från Länsstyrelsen.

– När det gäller narkotika ligger Stockholms län betydligt högre än övriga landet, säger Länsstyrelsens samordnare Kaisa Snidare.

Elever som röker och/eller snusar (dagligen eller ibland)

  Källa: Länsstyrelsen Stockholm. Grafik: Andreas Lundegård

  Länsstyrelsen sammanställer vartannat år kommunernas enkäter om ungdomars droganvändning.

  – Vi ser en minskning av alkohol- och tobakskonsumtionen i de flesta kommuner, jag vågar påstå att det är en trend. Narkotikabruket ligger kvar på ungefär samma nivå, och är nästan dubbelt så högt som i riket när det gäller hur många som har använt narkotika den senaste månaden – 10 procent av pojkarna och 6 procent av flickorna i Stockholm, säger Kaisa Snidare.

  – Det brukar se ut så, men det är ändå anmärkningsvärt. Det är en effekt av att Stockholm är en storstad.

  I gymnasiet har var fjärde pojke och 18 procent av flickorna någon gång använt narkotika. De högsta siffrorna finns i Danderyd med 40 procent av pojkarna och 29 procent av flickorna.

  Den årliga alkoholkonsumtionen i gymnasiet är högst i Danderyd, följt av Lidingö.

  Nästan hälften av gymnasieeleverna i Danderyd storkonsumerar alkohol – motsvarande en flaska vin eller fyra burkar starköl – en gång i månaden eller oftare. I nian är storkonsumenterna flest i Täby och på Lidingö.

  – Det är fler som helt avstår från alkohol och cigaretter. Vi har fortfarande många storkonsumenter i gymnasiet och en hög årlig konsumtion, men vi sticker inte ut lika mycket i grundskolan längre och det känns jätteskönt, säger Annette Lindell, drogförebyggare i Danderyd.

  I kommunens grundskolor har andelen som någon gång använt narkotika gått ner, men i gymnasiet har andelen tjejer som använt narkotika ökat med 10 procentenheter sedan 2014.

   

  Det finns en alkoholkultur bland föräldrarna, det blir normaliserat när alla gör det.

   

  Danderyd har länge legat högt i Länsstyrelsens drogvanerapporter, Lidingö och Täby deltar i undersökningen för första gången i år.

  – Vi ser att alkoholkonsumtionen är högre i socioekonomiskt starka kommuner. Ungdomarna har tillgång till alkohol, det finns i hemmen och ungdomarna tar den, med eller utan lov, säger Annette Lindell.

  De får också alkohol av syskon och kamrater och har pengar att röra sig med.

  – Det finns en alkoholkultur bland föräldrarna, det blir normaliserat när alla gör det. Och ungdomarna upptäcks inte i lika hög grad, de klarar skolan och har hela och rena kläder, säger Annette Lindell.

  Var fjärde gymnasieelev i länet köper privatimporterad eller smugglad alkohol.

  – Det tycks vara en större andel av de som dricker som fått tag på alkoholen via privatimport och smuggel, 25 procent i gymnasiet 2016 jämfört med 15 procent 2014. Det kan bero på att det har blivit lättare, att det finns bra kanaler. Det är en fråga vi får titta vidare på, säger Kaisa Snidare.

  Av de gymnasieelever som är under 18 och röker och/eller snusar köper 57 procent av pojkarna och 44 procent av flickorna själva tobaken i butik.

  – Och mer än var tredje rökare och snusare i nian köper tobak själva. De är 15–16 år, det är för dåligt. Vi har en tobakslag som säger att man inte får sälja tobak till någon som är under 18. Men det har ändå minskat, förra gången var det ännu fler, säger Kaisa Snidare.

  Kommunerna får – igen, det var förbjudet under en tid – skicka ut 18-åringar utan legitimation för att göra kontrollköp.

  – Det är ett redskap vi tror på, det får bra effekt. Kommunerna behöver skärpa tillsynen av tobaksförsäljarna, säger Kaisa Snidare.

  Fakta. 22 kommuner

  Enkäten om drogvanor har gått ut till grundskolans år 9 och gymnasiets år 2.

  Den besvarades under våren 2016, anonymt under lektionstid och lämnades i förslutet kuvert till klassläraren.

  22 kommuner i Stockholms län deltog 2016: Botkyrka, Danderyd, Ekerö, Haninge, Järfälla, Lidingö, Nacka, Nynäshamn, Salem, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Södertälje, Täby, Upplands Väsby, Upplands-Bro, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö och Österåker.

  DN frågar. Hur ser det ut med alkohol och droger bland era kompisar?
  Charlotte Eriksson, 16 år–  Det är fester i stort sätt varje helg. I parker och hemmafester när föräldrarna är bortresta. Man får reda på om någon har en fest genom sociala medier. En kompis kompis kan ha en fest och då kan man gå dit även om ens egen kompis inte ska gå. Många dricker och röker. Man vet vissa som tar droger också.Wilma Gower, 16 år–  Nästan alla mina vänner dricker. Det är alltid någon som har en fest. Man kan få tag på alkohol 24/7. Det finns ett Instagramkonto som säljer alkohol. Då kostar det lika mycket som på systemet. En liter vodka kostar 200 kronor. Ingen av mina närmaste kompisar tar droger.

  Charlotte Eriksson, 16 år
  –  Det är fester i stort sätt varje helg. I parker och hemmafester när föräldrarna är bortresta. Man får reda på om någon har en fest genom sociala medier. En kompis kompis kan ha en fest och då kan man gå dit även om ens egen kompis inte ska gå. Många dricker och röker. Man vet vissa som tar droger också.
  Wilma Gower, 16 år
  –  Nästan alla mina vänner dricker. Det är alltid någon som har en fest. Man kan få tag på alkohol 24/7. Det finns ett Instagramkonto som säljer alkohol. Då kostar det lika mycket som på systemet. En liter vodka kostar 200 kronor. Ingen av mina närmaste kompisar tar droger.

  Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
  Kommentera artikeln
  I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.