Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-15 08:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/bienvenido-flores-det-var-som-att-hitta-hem/

STHLM

Bienvenido Flores: ”Det var som att hitta hem”

Bild 1 av 5 Hunden Ecko hjälpte Bienvenido Flores ur depressionen. Det var också tack vara Ecko som Bienvenido först fick kontakt med tiggare på Stockholms gator. ”Ecko bidrar med charm och villkorlös kärlek till människor och han är suverän för att bryta ner isen redan i den första kontakten med tiggare”, skrev Bienvenido till DN 2012.
Foto: Roger Turesson
Bild 2 av 5 Bienvenido Flores vill att tiggarna ska se att det går att leva under bättre villkor, att framtiden också kan tillhöra dem, om de anstränger sig. ”I Ecuador är vi så där. Vi bjuder in folk i våra hus. I Sverige är allt väldigt privat. Folk vill hjälpa genom organisationer, men man vill oftast inte ha nära kontakt med de utsatta eller ta med dem hem. Här hjälper man på avstånd.”
Foto: Roger Turesson
Bild 3 av 5 25-årige Marcel från Rumänien är en av Bienvenidos trognaste följeslagare. Efter operationen är han den första som kommer till sjukhuset. ”Jag har letat i flera byggnader innan jag hittade dig”, säger Marcel.
Foto: Roger Turesson
Bild 4 av 5 Bienvenido Flores och Nicoleta Bologa.
Foto: Roger Turesson
Bild 5 av 5 Bienvenido har två telefoner som det ringer i samtidigt, en hund i ena handen och ur lurarna på axlarna skrålar Shakira på hög volym. Samtidigt för han samtal med folk på svenska, spanska, engelska och rumänska. ”Alla vill alltid att jag ska hjälpa bara dem, men det kan jag inte. Jag måste hjälpa alla. Många blir arga på mig när de ser att jag hjälper alla lika mycket.”
Foto: Roger Turesson

Han har dykt upp som talesman för tiggarna på Stockholms gator och uttalat sig i tv, radio och tidningar.
Men vem är han egentligen, ­Bien­venido ­Flores, ­mannen med hästsvansen och de många guldringarna?
Reportern Josefine Hökerberg och fotografen Roger Turesson lärde känna honom under sitt arbete med att granska tiggeriet i Stockholm. Här berättar de hans historia.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.