Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Bilarna lappas med falska böter

Marcus Gårdman fick en falsk p-bot när han lunchade i Midsommarkransen i fredags. Men han anade att något var fel och gjorde en polisanmälan.
Marcus Gårdman fick en falsk p-bot när han lunchade i Midsommarkransen i fredags. Men han anade att något var fel och gjorde en polisanmälan. Foto: Roger Turesson

Bilister i Stockholm har de senaste dagarna fått sina bilar lappade med p-böter på höga belopp. Men böteslapparna är falska, och nu manar kommunen bilister att vara uppmärksamma.

Marcus Gårdman var medveten om att han parkerat bilen lite nära ett gathörn, och att det var en chansning. När han kom ut från lunch­restaurangen i Midsommarkransen i fredags satt mycket riktigt en p-bot där. På 1.000 kronor.

– Jag tänkte att det blev en väldigt dyr och sur lunch. Jag reagerade på att det var så mycket, säger Marcus Gårdman.

När han tittade närmare på texten såg han att tidsangivelsen på boten inte stämde, eftersom slut­tiden var tidigare än starttiden, och funderade på möjligheten att överklaga.

– Men sedan tänkte jag att ”jag orkar inte”, och när jag kom hem tyckte jag att det ändå var lika bra att betala, och tog upp telefonen för att lägga in p-boten bland räkningarna. Det konstiga var då att när jag skulle betala så kände bankappen inte igen bankgirot. När jag kontaktade ett av parkeringsbolagen fick jag reda på att det var en falsk p-bot. Då bestämde jag mig för att göra en polisanmälan.

Läs mer: Somnade i bilen – fick p-bot

Marcus Gårdman polisanmälde då Parkerings­bolaget Sverige som var betalningsmottagare.

Även Stockholms stad har under den senaste veckan fått upp ögonen för att falska p-böter utfärdats på bilar i staden. Böterna har utfärdats i olika stadsdelar, och en handfull personer har hittills hört av sig till trafikkontoret.

Det är bedrägeri och vi ser mycket allvarligt på detta.

– Vi har uppmärksammat detta den senaste veckan efter att privatpersoner tagit kontakt med oss. Det är bedrägeri och vi ser mycket allvarligt på detta. Det ser ut som en vanlig parkeringsbot, men mottagare är Parkerings­bolaget Sverige AB, och ett bankgiro finns kopplat. Vi betraktar det som förfalskningar och har gjort polisanmälningar, säger Jarina Edlund, jurist på Trafikkontoret.

Finns det något som talar för att detta är seriöst?

– Absolut inte. Det finns bara tre bolag som övervakar gatumark i Stockholms stad, och det är inget av de här. Vi hoppas att polisen ska agera nu.

Polisanmälningarna Stockholms stad har gjort gäller parkeringsanmärkningar på 650 respektive 1.000 kronor, men böteslappar på högre belopp är också i omlopp.

Läs mer: Norrbottning fick p-bot för snöskoter – i Malmö

För ett tränat öga är det lätt att se skillnaden – som för stadens parkeringsvakter – men för ett mer ovant är det svårt. De tre underentreprenörer som sköter parkeringsövervakningen på uppdrag av kommunen, G4S, Europark och Nokas har informerats om att falska p-böter är i omlopp. P-boten har samma gula färg som originalet. Men högst upp på boten är ordet ”parkeringsanmärkning” felstavat och under står företagsnamnet.

– Parkeringsanmärkningar utfärdas bara av kommuner, och då ska kommunens namn stå överst. Privata bolag utfärdar bara kontrollavgifter.

Parkeringsvakterna som rör sig i Stockholm har också uppmanats att vara uppmärksamma på om någon går runt med en handdator liknande deras egen, och polisanmäla om de ser någon lappa bilar.

Marcus Gårdman har polisanmält företaget bakom p-boten. Foto: Roger Turesson

Men Marcus Gårdman, som själv, arbetar med teknik- och koncept­utveckling på Ericsson, tror att tekniken bakom kan vara ännu enklare.

– Min gissning är att de använt en androidtelefon och en mini­skrivare. Den kan man köpa för några tusen i dag, säger han.

Enligt Stockholms stad har något liknande aldrig inträffat.

Möjligen har det att göra med att tekniken är mer tillgänglig – för den som behärskar den.

Marcus Gårdman har inte varit i kontakt med Stockholms stad utan på egen hand gjort polisanmälan.

– Det är en ny typ av bluffaktura, och de som står bakom är väldigt kreativa. Bolaget registrerades förra hösten så de kan ha cashat in bra. P-bolagen borde nog se över dem här, säger Marcus Gårdman och pekar på den gula remsan.

DN har sökt personerna bakom Parkeringsbolaget Sverige, men inte lyckats nå dem.

Fakta: P-böter

För felparkering på kommunens mark kan bilister få en parkerings­anmärkning. På tomtmark utfärdas en kontrollavgift.

År 2014 utfärdades 566.794 parkeringsanmärkningar i Stockholms stad. Den totala intäkten för staden blev drygt 363 miljoner kronor. Mellan den 1 januari och 31 juli utfärdades 296.810 parkeringsanmärkningar.

G4S, Europark, Nokas är de tre entreprenörer som utför parkerings­övervakning åt Stockholms stad.

Bankgiro 5051-6905 är det korrekta inbetalningsnumret för fel­parkering inom Stockholms stad. Betal­ningen går till Transport­styrelsen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.