Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-24 00:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/biljettremsan-stamplar-ut/

STHLM

Biljettremsan stämplar ut

Bild 1 av 3 1. För 60–70 år sedan var hundar tvungna att ha ett hundkort för att få resa. 2. Förr kunde finska krigsinvalider resa fritt – om de bar uniform. 3. När förra seklet var ungt kostade en spårvagnsresa 10 eller 15 öre. Det var mycket för en arbetare och för att få dem snabbt till och från fabrikerna infördes särskilda femöresbiljetter på spårvagnar till och från jobbet.
Foto: Julio C. Saint' Just
Bild 2 av 3 1. Ett biljettsortiment från Lidingö från omkring 1960. Fram till 1971 då hela länet blev ett trafikområde hade varje bolag sina egna biljetter. 2. Magnetremsor i korten gjorde att automatiska spärrar blev verklighet från 80-talet. 3. Månadskortet – 50-kortet i folkmun – som infördes 1971. Nu gick det att åka tunnelbana, buss och pendeltåg på ett och samma kort.
Bild: Julio C. Saint' Just
Bild 3 av 3 Allmänheten trängs på Odenplans tunnelbanestation för att komma med premiärtåget den 26 oktober 1952.
Foto: Scanpix

I dag – eller vid midnatt – är det dags att säga adjö till pappersremsan, ett provisorium som fick leva i 40 år. Många är upprörda över de plastkort med reskassa som ersätter. Upprördheten ingår i ett historiskt mönster där alla förändringar – utom 50-kortets införande – lett till protester.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in