Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Biljettsmitare får kulturbidrag

Organisationen Planka.nu, som uppmanar till biljettskolk i kollektivtrafiken, har fått ekonomisk hjälp av Statens kulturråd för att sprida sitt manifest Trafikmaktordningen.

Det är förlaget Korpen Koloni som ger ut manifestet som har beviljats närmare 28.000 kronor i litteratur- och utgivningsstöd av Kulturrådet, skriver flera medier.

– Man tager sig för pannan, säger Björn Holmberg, stabschef vid Storstockholms lokaltrafik (SL) i Stockholm till Expressen.

Planka.nu uppmanar aktivt resenärer över hela landet att strunta i att betala för kollektivtrafiken och att i stället lura kontrollanterna och "planka".

Statens kulturråds generaldirektör Kennet Johansson, säger till Expressen att han själv inte läst Trafikmaktordningen men konstaterar att Kulturrådet "självklart" inte ska ge pengar till organisationer som uppmanar till lagbrott. Ärendet ska nu ses över, säger han.

Christian Tengblad, aktiv på Planka.nu, säger att det är glädjande att förlaget fått bidraget eftersom boken nu kan får spridning till bland annat landets bibliotek.

– Vi hoppas att boken nu kan bidra till att höja nivån på trafikdebatten, säger Christian Tengblad.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.