Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Billigare bygga nytt än renovera Sös

Landstinget tänker om – i stället för en kostsam ut- och ombyggnad av Sös finns planer på ett helt nytt akutsjukhus.
Landstinget tänker om – i stället för en kostsam ut- och ombyggnad av Sös finns planer på ett helt nytt akutsjukhus. Foto: CHRISTINE OLSSON

Södersjukhuset bantas – och ett nytt akutsjukhus byggs söder om Söder.

– Det blir av allt att döma billigare än att fortsätta bygga om och renovera 1940-talssjukhuset Sös, säger landstingsrådet Paul Lindquist (M) om planerna.

Kostnaden för att bygga nytt, bygga om och restaurera Södersjukhuset beräknas till cirka 15 miljarder kronor – mer än byggkostnaden för Nya Karolinska i Solna. Nu tänker landstingsledningen om.

– Vi utreder alternativa möjligheter kring Sös. Trots den väldigt dyra renoveringen skulle vi få ett sjukhus som delvis är kvar i gamla strukturer, det blir svårt att få riktigt bra, säger Paul Lindquist, som är fastighets- och investeringslandstingsråd.

Det är klokare, menar han, att banta Södersjukhuset från dagens 700 till 400–500 vårdplatser och bygga ett nytt akutsjukhus med 300–400 vårdplatser och möjlighet att bygga ut.

Var det nya sjukhuset ska ligga är inte klart, mer än att det blir i södra länsdelen och utanför Stockholms innerstad.

– Då sprider vi också ut vården så att fler människor får närmare till ett akutsjukhus, säger Paul Lindquist.

Södersjukhuset har i dag norra Europas största akutmottagning. De ursprungliga planerna var att öka kapaciteten ännu mer, till 750 vårdplatser. Men det är enligt Paul Lindquist svårt att organisera väldigt stora verksamheter på ett bra sätt.

– Och vi skulle behöva riva och bygga om hela vårdflygeldelen. Den är byggd efter hur man bedrev vård på 1940-talet, det är svårt att klara Arbetsmiljöverkets krav och samtidigt ha en rationell drift av verksamheten där, säger Paul Lindquist.

De byggbeslut som nu gäller för Sös är en ny vårdbyggnad, en ny behandlingsbyggnad och ett nytt försörjningskvarter, senare tillkommer ytterligare en ny vårdbyggnad.

– I stort sett hela sjukhuset kommer att finnas i nya lokaler. Det ger en bättre arbetsmiljö och bättre förutsättningar för en god vård, säger Paul Lindquist.

Vad ska ni göra med de gamla husen?

– Så småningom kommer en stor del av de lokalerna att avvecklas, de kan antingen användas till annat eller avyttras.

Investeringarna i det nya bantade Sös kommer enligt Paul Lindquist att kosta omkring sju miljarder kronor.

– Totalkostnaden för både Sös och det nya sjukhuset kommer att bli lägre än den beräknade kostnaden för ett ut- och ombyggt Sös, säger han.

Landstingsledningen kan också tänka sig att någon annan fastighetsägare än landstinget kan stå som ägare till det nya sjukhusets byggnader.

– Och möjligen kan någon annan än landstinget också driva det nya akutsjukhuset. Det får utredningen titta närmare på, säger Paul Lindquist.

Han räknar med att beslut om det nya akutsjukhuset ska tas skyndsamt.

– Från beslut till att sjukhuset är på plats tar det sex–åtta år. Det nya Södersjukhuset däremot räknar vi med ska vara klart 2019. Det är en fördel, att vi får tillgång till fler moderna vårdplatser snabbare än om vi bygger om.

Fakta.

Antal vårdplatser på akutsjukhusen

S:t Göran 310

Danderyd 466

Karolinska, i Huddinge och Solna 1 630

Södersjukhuset 698

Södertälje 164

Norrtälje 96

I slutet av februari var totalt 300 vårdplatser inte i bruk.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.