Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Bilpool ingår i hyran i nya bostadsområden

Foto: Christine Olsson/TT

Bildelning spås vara framtiden i Stockholm. Fler och fler ansluter sig till bildelningstjänster och bilpool ingår i hyran i många nya bostadsområden.

– Tillgången till bil är viktigare än att äga den, säger Johan Seuffert, vid miljöförvaltningen i Stockholm stad.

Nya trender i samhället och människors urbanisering har lett till att fler människor väljer att dela bil med andra. Enligt statistik från bilpoolsföretaget Sunfleet har antalet bilpooler ökat med 30 procent vid jämförelse med tidigare år. Ytterligare ett företag på marknaden, Bilpool.nu, kunde se en ökning av bilpooler.

Fredrik Ellsäter, vd för Drivenow Sverige, tror att bilägandet kommer att minska i framtiden och att fler kommer att vilja dela bil med andra.

– Det är väldigt enkelt och smidigt. Det är också en vinst ekonomiskt om man vill åka kortare sträckor, säger han.

Flera nybyggda områden planerar också in bilpool från start. Bostadsområden i Sundbyberg, Ursvik, Barkaby och Järfälla har haft inflyttningar i bostäder där bilpool ingår i hyran.

– De som bygger nya fastigheter vill ha så lite parkeringar som möjligt och då kan man lösa detta med att ha en bilpool i området som hyresgästföreningen ansluter sig till, säger Håkan Nilsson på bilpoolen.nu.

Johan Seuffert, projektledare för miljöbilar i Stockholms stad, tror att fler stockholmare är benägna att dela bil i framtiden.

– Människor vill ha tillgång till bil utan att äga den. Det kostar att ha en bil som bara står på gatan exempelvis 97 procent av tiden. Då blir det enklare att låna en när man behöver den, säger han.

Dessutom kör människor mindre om de inte äger en bil utan bara hyr den vid behov, menar Johan Seuffert.

– Om du inte äger en bil så genererar det färre bilresor och det är givetvis bättre för miljön. Om exempelvis tre familjer kan dela på en bil kommer behovet av bilar att minska i framtiden.

Fakta. Bilpooler

Den vanligaste typen är den så kallade ”fast plats bilpoolen”. Då parkerar man och lämnar bilen på samma plats varje gång.

Det finns också ”friflytande bilpooler”. Då finns det inte någon bestämd plats som man hämtar och lämnar bilen på.

Att ansluta sig till bilpool varierar i pris, från cirka 200 kronor till cirka 400 kronor. Pris per körning tillkommer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.