Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Birger jarl är tillbaka

Birger Jarl åter på plats på Riddarholmen. Thomas Hydling och kranföraren Tony Hagestål sätter honom på plats.
Birger Jarl åter på plats på Riddarholmen. Thomas Hydling och kranföraren Tony Hagestål sätter honom på plats. Other: Lars Epstein
Han har varit försvunnen i nästan ett halvår, men vid lunchtid på fredagen kom han tillbaka till platsen där han hör hemma - nyvaxad och fin och med manteln nyrestaurerad.

Birger jarl, Stockholms grundare, som stått staty på en hög sockel i över 150 år på torget som bär hans namn, togs ner för restaurering i av april. Den gamle jarlen var i dåligt skick. Han rostade sönder inifrån. Sedan 14.02 på fredagen är allt som det ska på Riddarholmen igen.

Stockholm har flera gamla bronsskulpturer som är konstruerade som Bengt Fogelbergs Birger jarl med ett järnskelett i mitten, som tagit stryk av tidens tand. Skelettet, som varit omgivet av gjutsand, har börjat rosta. Då finns det bara en lösning - ta bort innandömet för att det inte ska vittra sönder helt.

Man skulle kunna säga att den nygamle jarlen är åtskilliga kilo lättare än när han lyftes ner från marmorsockeln i våras. Han har nämligen blivit ryggradslös. Icke desto mindre står han där nu och med en helt annan glans än i våras.

- Jag har vaxat honom med bivax. Dels för att skydda honom och dels för att få fram en anna lyster, säger Thomas Hydling, som renoverat flera av Stockholms spektakulära skulpturer. Som Orfeus vid Hötorget och Kentauren på Observatoriekullen.

Restaureringen av Birger jarl kom att bli lite mer komplicerad än Thomas Hydling räknat med. Bara att få ner honom från sockeln i våras var ett litet helsike. Dubbarna som jarlen ankrats med hade rostat fast och därför tvingades Hylding ta bort en bit av bronssockeln för att över huvud taget få ner skulpturen.

Väl nere på marken kunde Hydling konstatera att det var en hel del som hängde på trekvart på den tre meter höga skulturen. Skölden satt löst och svärdsbaljan hade bara nitats fast. Nu är den ordentligt fastsvetsad, precis som skölden.
Nu är Birger jarl i skick som ny och ska enligt Hydling kunna stå på sin höjd och blicka ut över torget i 200 år. Kanske till och med 300 år. Ingen nu levande stockholmare har en chans att kontrollera att Hydling håller sitt löfte.

Bild

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.