Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Biten av bäver vid busshållplats

Pentti Savola stod och väntade på bussen vid Tyresövägen.

Då blev han biten i benet – av en bäver.

– Den var helt lugn men sedan flög den på mig som ett skott, berättar Pentti Savola.

Först trodde Pentti Savola att det var en jättekatt som kom rultandes längs med vägkanten i Rotvik, Tyresö.

Sedan såg han att det var en bäver. Klockan var bara 5.20 på tisdagsmorgonen förra veckan så han gnuggade sig lite i ögonen för att kontrollera att han verkligen var vaken.

Pentti var på väg till jobbet och han plockade fram mobilkameran och började fotografera för att kunna visa för sina kolleger att han hade sällskap av en bäver vid busshållsplatsen.

Förmodligen kom han för nära, för bävern valde att gå till attack och bet Pentti i benet, genom jeanstyget. På Penttis bilder ser man både bävern och hans blodiga ben.

Pentti Savola säger till DN att han kan förstå att bävern blev stressad.

Men han vill också gå ut med en varning:

– Men det kan vara bra att varna barn. De kan ju få för sig att det är lämpligt att gå fram och klappa en bäver utan att förstå vad det är.

Pentti Savola åkte direkt till Karolinska universitetssjukhuset i Solna där läkare kunde konstatera att betet inte var särskilt djupt och att det sannolikt inte behövdes någon stelkrampsspruta.

– Läkaren sa att det var första gången han hade behandlat en bäverbiten, berättar Pentti.

Det var lokaltidningen Mitti som först intervjuade Pentti Savola. Per Risberg, handläggare på Naturvårdsverkets jakt- och viltförvaltning säger till tidningen att det är ovanligt att bävrar går till attack:

– Det enda dödsfallet jag har hört talas om är en naturfotograf i Ryssland som dog sedan en bäver huggit honom i en pulsåder. Som alla andra vilda djur biter bävrar ifrån när de blir stressade och man ska vara försiktig för det kan bli rejäla bett, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.