Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

”Björklund borde komma hit och se hur vi jobbar”

”Jag funderar på att bjuda ut Jan Björklund till Sollentuna så att han får se hur vi jobbar.” Det säger Maria Stockhaus (M) ordförande i barn- och utbildningsnämnden, apropå ministerns kritik mot skolans undervisning på surfplattor. Samtidigt går Mikael Damberg (S) till attack – och kallar skolministern ”hopplöst omodern”.

”Oerhört provocerande.” Så uttryckte sig utbildningsminister Jan Björklund (FP) i gårdagens DN sedan han läst om Sollentuna kommuns beslut att låta skolbarnen endast jobba med läsplattor i sexårsverksamheten och första klass. Först i tvåan får de skriva bokstäver med papper och penna.

I en av kommunens skolor används inte heller några skolböcker, alla läromedel finns i surfplattan.

Skolpolitikern Maria Stockhaus menar att Björklund behöver få en djupare bild av arbetet i skolorna.

– Han borde prata med lärarna som jobbar med modern teknik i klassrummet. Få höra vilka vilka pedagogiska metoder de använder.

Vad tycker du om Jan Björklunds inställning?

– Jag har ingen anledning att recensera den. Den här inställningen möter jag hos föräldrar också, nyss ringde en upprörd pappa som sa: ”Ska min dotter inte få papper och penna förrän i tvåan?”

– Alla har en åsikt om skolan för att alla har gått i skolan. Ser den ut som när man själv var liten känner man en trygghet.

Men Maria Stockhaus menar att de föräldrar som fått se hur undervisningen går till och dessutom funderat på hur det ser ut på deras egna arbetsplatser blir lugnade.

– Vårt mål är ju att skolresultaten ska bli bättre och att barnen ska få den digitala kompetensen.

”Man måste lära sig skriva för hand i skolan” anser Jan Björklund och han menar att skolan är fel ute om den ”tänker ersätta böckerna fullt ut med digitala hjälpmedel”.

Maria Stockhaus påpekar att eleverna får lära sig att skriva med penna i tvåan, och att det då går lättare eftersom barnen nått en större motorisk mognad. Och barnen uppmanas läsa skönlitteratur i tryckta böcker.

Socialdemokraternas utbildnings-politiska talesperson var i går kritisk till Jan Björklunds utspel:

– Skolministern är hopplöst omodern och bakåtblickande. Det verkar som att han inte ens vet att det finns digitala läromedel. Sverige behöver tvärtom en IT-strategi för skolan för att möta framtiden , skriver Mikael Damberg i ett uttalande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.