Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Blå hallen fylldes med 400 unga programmerare

På tisdagen samlades 400 skolelever för att lära sig programmering i Stadshuset.

– Det ska bli kul att få veta hur man gör spel – jag kanske vill jobba med det, säger Adam Akef som går i klass fem på Slättgårdsskolan.

– Det här är helt fantastiskt, det är just så här Blå hallen ska se ut. Vi vet alla att programmerare är det viktigaste och största yrket i Stockholm och nästa programmerare kan finnas här. Jag ser 400 femteklassare här som ges möjlighet att starta nästa Minecraft, Spotify eller Pokémon Go, säger Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård när Stadshuset förvandlas till en programmeringsverkstad.

En av eleverna på plats var Adam Akef från Slättgårdsskolan i Skärholmen. Han var med i programmeringslaget som kallade sig för ”Lilla Einsteins”.

– Jag gillar Youtube och jag brukar spela ganska mycket. Det ska bli kul att få veta hur man gör spel – jag kanske vill jobba med det, säger han.

Evenemanget arrangerades i samarbete mellan Stockholms stad, Kodcentrum och olika företag inom näringslivet. Temat för dagen var hjältar och elevernas uppdrag var att programmera en kort hjältesaga.

Foto: Alexander Mahmoud

Sofia Lavström och Elvira Lapini från Nya Elementar i Bromma skapade en hjältefigur tillsammans.

– Hon heter Rosa Park och bor i Japan. Hon gillar att hjälpa folk och hennes superkrafter är att hon kan flyga, dyka och stanna tiden. Hennes svagheter är cigaretter, droger och läppstift, berättar Sofia Lavström.

– Jag gillar att man har så mycket frihet, man kan göra vad man vill och det finns inga gränser, säger Elvira Lapini.

I salen samlades femteklassare från fjorton olika stadsdelar i Stockholm. Tanken var att blanda elever från ytterstadsområden med elever från innerstadsområden för att också ge möjlighet till nya vänskapsrelationer.

– Det är en väldigt symbolisk handling att Stockholms stad väljer att bjuda in femteklassare hit till Stadshuset och det handlar mycket om att lyfta fram att programmering är något viktigt för Stockholm och för Sverige. Det är en stor utmaning inom skolan nu, det måste göras ett enormt kompetenslyft inom programmering, säger Emelie Dahlström, generalsekreterare på Kodcentrum, som var med och arrangerade.

Det är mycket som pekar på att vi ligger efter i Sverige med kodning och programmering.

Att programmering är en viktig del i skapandet av Sveriges framtid var något som återkom från flera håll under dagen.

– Det är mycket som pekar på att vi ligger efter i Sverige med kodning och programmering, jag har egna barn som har gått i skolan och går i skolan och det har knappt förekommit över huvud taget. Jag varvar mellan att vara orolig och att vara hoppfull men det är ett väldigt hoppfullt tillfälle i dag, säger Lars Kry, vd på Sigma, ett av företagen som var på plats i Blå hallen.

Foto: Alexander Mahmoud

Katarina Berg, global hr-chef på Spotify, håller med honom:

– Om vi inte förstår vikten av programmering i skolan nu och om vi inte får upp intresset hos alla ungdomar så kommer inte Sverige att vara ett innovationsland i morgon och det tror jag vi alla måste hjälpas åt med, säger hon.

Samtidigt som eleverna kodade sina hjältesagor samlades ett hundratal lärare i Gyllene salen för att uppdatera sina kunskaper inom programmering.

– Det här är ett fantastiskt bra sätt att fånga elevernas intressen som kanske inte alltid kommer fram annars. Det här är sådant som barn gör på fritiden och som de är ”haj på”. Det väcker glädjen i dem och gör det lättare att utvecklas, säger Pelle Mannert från Rålambshovsskolan.

Foton i text: Alexander Mahmoud

Läs mer om skolan i Stockholm här

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.