Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Blev svensk juniormästare i helgen – nu ska han utvisas

I söndags blev han svensk juniormästare i judo. Nu ska Madani Ahmad och hans bror utvisas till Afghanistan.

– Om vi skickas tillbaka är våra liv över.

När Madani Ahmad i helgen tog emot guldmedaljen på juniormästerskapet i judo var han den ende på prispallen som inte hade sitt namn på ryggen.

– Han är underdogen som vann mot alla odds i en dräkt som medlemmarna i hans första judoklubb samlade ihop pengar till, säger Karin Cederlöf.

Hon är Madanis gode man, som för hans talan gentemot myndigheterna, men i helgen agerade hon också hejarklack.

Han ler åt minnet:

– Jag var så klart glad över att ha vunnit, men det är samtidigt svårt att känna någon riktig glädje eftersom jag fick ett tredje avslag på min asylansökan bara några dagar tidigare.

Jag var så klart glad över att ha vunnit, men det är samtidigt svårt att känna någon riktig glädje

Den här gången gick luften ur honom, berättar Madani.

– Första gången jag fick avslag kände jag hopp och kämpade hårdare, med skolan och träningen. Vid andra avslaget hade jag fått ett extrajobb på McDonalds och trodde verkligen att allt skulle lösa sig. Men nu, nu har jag svårt att koncentrera mig på något alls.

Madani kom till Sverige 2015, en knapp månad efter sin storebror Najim. Hemma i Afghanistan finns det en hotbild mot familjen sedan fadern drivit en rättsprocess efter mordet på en släkting, berättar bröderna.

– Jag blev knivhuggen i skolan när de sökte upp oss, säger Ahmad Madani, och visar ett av ärren på överkroppen.

Resan till Sverige gick bland annat via en liten båt från Turkiet med 60 personer ombord, berättar Madani. Ingen av bröderna har kvar sina pass, som styrker att de är 16 respektive 17 år gamla.

Migrationsverket slog istället fast att de i själva verket är vuxna enligt lagens mening, det vill säga 18 år.

Enligt Migrationsverkets beslut har Madani Ahmad inte gjort sin identitet eller ålder sannolik. Beslutet överklagades till Migrationsdomstolen, som dock gick på verkets linje. Migrationsdomstolen ansåg att den hotbild som han berättat om är lokal och att han kan undkomma den genom att bosätta sig på annan plats i Afghanistan.

”Migrationsdomstolen ifrågasätter inte att Ahmad Madani mår dåligt men anser inte – även med beaktande av de journalblad som getts in i överklagandes - att det i sig kan anses utgöra synnerligen ömmande omständigheter”, står det vidare i domen.

Ingen av dem har genomgått en medicinsk ålderbedömning, på inrådan av sin advokat och även gode man:

– Det finns en väldigt hög osäkerhetsmarginal. Men Migrationsverket verkar ha tolkat detta som att de ljugit om sin ålder och nu känner jag att vi gav dem fel råd, säger Karin Cederlöf.

Hon satt tidigare i kommunfullmäktige för Moderaterna i Täby kommun, men säger sig nu helt övergett politiken.

– Jag har trott att Sverige är ett rättssäkert land men jag hade fel. Det hade varit mer humant om Leif Loket Olsson stått på stortorget och snurrat ett lyckohjul direkt när de kommit till Sverige. För processen är lika godtycklig, men den tar tid och människor hinner få upp hoppet och starta sina liv, säger hon.

Det hade varit mer humant om Leif Loket Olsson stått på stortorget och snurrat ett lyckohjul direkt när de kommit till Sverige

Både Madani och hans bror pratar svenska och går i skolan i närheten av boendet i Tullinge. När DN besöker bröderna håller de på och packar ihop sina saker. Eftersom de skrivits upp i ålder faller de inte längre under kommunens ansvar och får därmed inte bo kvar. I stället är det Migrationsverket som tar över ansvaret i väntan på utvisning.

– När jag kom till Sverige trodde jag verkligen att jag kunde sluta vara rädd, börja leva mitt liv. Jag trodde att om jag bara kämpade tillräckligt mycket så skulle det går bra. Nu vet jag inte vad jag ska göra.

Nyheten om utvisning togs emot med sorg på Madanis nuvarande klubb, Stockholmspolisens idrottsförenings, där han också tränar barn under 10 år.

– Han har varit väldigt omtyckt. Vi har inte kommunicerat ut utvisningen ännu till barnen, de kommer bli väldigt förvånade och ledsna, säger Kenneth Larsson, ordförande för judosektionen.

– Madani visade upp en otroligt fin judo, trots den pressen han levt med den senaste tiden. Det finns så mycket reservpotential i den killen att om han kunde satsa på judo skulle han vara vår nästa landslagskille.

Migrationsverket kan inte kommentera ärendet till följd av sekretess.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.