Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Blodiga kanyler efter överdoser i lekpark

Två personer överdoserade på heroin i lekparken vid Skinnarbacken, Södermalm, på tisdagen. Bland pulkaåkande barn efterlämnade paret blodiga kanyler. 

– Personerna hade kunnat kravla bort en bit från lekparken när vi plockade upp dem innan de fick åka vidare med ambulans, säger Södermalmspolisens yttre befäl Johan Säfström.

Händelsen inträffade på tisdagsmorgonen och på plats fanns flera barn som bland annat åkte pulka. Säfström tror inte att något barn hade sett något.

– Men de hade lämnat sina blodiga verktyg. Det är ganska vanligt att de gör det och patrullen hittade dem när de åkte tillbaka för att titta. Jag känner inte till något fall där något barn råkat sticka sig på någon nål.

Polisen har en speciell behållare för påträffade kanyler, men i det här fallet lämnades de till sjukvården som kasserade dem. Radiobilarna är också utrustade med livräddande defibrillator och så kallade pocketmasker med backventiler som stoppar spyor och andra kroppsvätskor.

– Överdoseringar i offentliga miljöer är ganska vanligt, men oftast är det på toaletter där det finns tillgång till vatten som de kan blanda heroinet med. Det är obehagligt. De blir blåa i ansiktet av den förlamade andningsfunktionen och dör ju till slut, säger Johan Säfström.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.