Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

BO: ”Jag kan inte acceptera detta”

DN Stockholm har i veckan ­granskat barnsexhandeln. En som reagerat starkt på de milda påföljderna är barn­ombudsmannen: ”Jag kan inte acceptera detta.”

Barnombudsmannen, BO, Fredrik Malmberg gick på tisdagen med anledning av DN Stockholms publiceringar om barnprostitution ut med ett kritiskt inlägg på sin blogg. Enligt ­honom visar granskningen att ”brottet att köpa barn sexuellt inte betraktas som allvarligt i lagstiftarnas ögon” och tillägger ”Som barnombudsman kan jag inte acceptera detta”.

Också FN:s barnrättskommitté har riktat skarp kritik mot Sverige, som de anser ger barn som exploateras genom köp av sexuella tjänster ett alldeles för svagt rättsligt skydd. Man är särskilt bekymrad över att brott som köp av sexuell handling av barn och exploatering av barn för sexuell posering är kategoriserade som ”mindre allvarliga sexuella kränkningar av barn”

– Att barn som är i en svår situation ska kunna bli utnyttjade av vuxna som går i väg med böter – det är helt orimligt. Det är obegripligt. Om man mött de här barnen förstår man hur otroligt utsatta de är, säger Fredrik Malmberg.

Han tycker att själva brotts­rubriceringen ”köp av sexuell handling av barn” ska upphöra och att ­brottet i stället ska uppgå i ”sexuellt utnyttjande av barn”:

– Då blir det automatiskt fängelse­straff som påföljd om man döms. Genom den förändringen skulle man också visa att man tar den kritik, som Sverige helt nyligen fått FN:s barnrättskommitté, på allvar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.