Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Bo på hotell billigare än att hyra en lägenhet

”De som bor här lär känna varandra”, säger Marée Persson Anthony på Long Stay Hotell vid Brommaplan.
”De som bor här lär känna varandra”, säger Marée Persson Anthony på Long Stay Hotell vid Brommaplan. Other: Roger Turesson

Trycket på bostäder har öppnat för en helt ny bransch – hotellboende. Vid Telefonplan kan du köpa dig ett hotellrum för 1,5 miljoner. I Bromma kostar ett hotellrum 8.500 kronor i månaden – och då ingår frukost.

Det är lugnt i receptionen på gamla Scandic vid Brommaplan. De flesta som bor på hotellet är på jobbet. Här kan man hyra ett enkelrum med frukost, toalett, dusch, tv och wifi för 8.500 kronor per månad. Hotellet som startade den 9 januari är redan i princip fullbelagt.

– Vi har några få dubbelrum kvar. Enkelrummen är populära, de går åt först, säger Marée Persson Anthony, platsansvarig.

Efter 20 år i hotellbranschen är det här konceptet nytt för henne.

– Det är roligt att jobba så här, det är ju inte riktigt som på ett vanligt hotell. De som bor här lär ju känna varandra, de träffas på frukosten och ses lite på kvällarna. När man jobbar här lär man också känna gästerna på ett annat sätt, säger hon.

Ett gemensamt utrymme med kokplattor och mikrovågsugnar finns på hotellet, där man kan laga enklare mat. Disken behöver man inte bry sig om – den sköter personalen. Städning får man dock ta hand om själv, om man inte vill betala extra.

Det mesta fungerar och ser ut som på ett vanligt hotell, med skillnaden att man hyr rummen i minst en månad åt gången.

– Några bor här för att de stambyter i sin bostad, det är veckopendlare, studenter och mycket företag. Det är en väldig blandning, det är det som gör det roligt också. Det blir en bättre sammanhållning bland gästerna, tror jag. Här bor alla från barnfamiljer till 80-åringar.

Några bor här för att de stambyter i sin bostad, det är veckopendlare, studenter och mycket företag.

Andrahandsförmedlingen Bostad direkt står bakom konceptet. Företaget har förmedlat andrahandslägenheter i Stockholm sedan 1994, och har sedan starten haft fokus på temporära lösningar för den som letar bostad. Enligt vd:n Victor Börjesson ser man just nu en ökning i antalet bostäder som blir tillgängliga på andrahandsmarknaden i Stockholm.

– Men samtidigt är det mångdubbelt fler som vill flytta in till Stockholm. Så samtidigt som utbudet ökar, ökar också efterfrågan desto mer. Det är ett enormt tryck, säger Victor Börjesson.

Läs mer: Andrahandshyrorna på väg att slå i taket

Därför föddes idén att hyra ut hotellrum under en längre tid till ett rimligt pris. Sedan januari i år hyr och disponerar företaget alla 143 rum på hotellet vid Brommaplan, och har kontrakt på två år än så länge.

– Går det bra för det här konceptet och vi får möjlighet att hyra in fler hotell så kan det absolut vara ett alternativ, säger Victor Börjesson.

Även andra typer av alternativ på bostadsmarknaden har dykt upp i Stockholm.

På Aparthotell Attaché, tio minuters gångväg från Telefonplans tunnelbanestation, har man sedan förra året börjat sälja en viss andel av hotellets rum på cirka 20 kvadrat för omkring 1,5 miljoner kronor. De första köparna flyttade in i maj förra året.

– Det är många mindre företagare som vill hitta en lösning i sitt resande, men också en del större företag som vill ha det som företagslägenhet, säger Katharina Sundqvist, hotellchef.

I stort fungerar det som en vanlig bostadsrätt, men med vissa skillnader. Man kan till exempel inte skriva sig på adressen och minst två veckor varje år måste rummen hyras ut till hotellgäster. Men man äger lägenheten och kan sälja den när man vill.

– Intresset har varit ganska stort faktiskt, och nu jobbar vi vidare med att finslipa både hotellet och konceptet, säger Katharina Sundqvist.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.