Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-18 21:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/boende-pa-malmvagen-det-ar-forsta-gangen-jag-blivit-orolig/

STHLM

Boende på Malmvägen: ”Det är första gången jag blivit orolig”

Bild 1 av 2 Två förskolor på Malmvägen hölls under måndagen stängda.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 2
Foto: Magnus Hallgren

Någon öppnade eld och två män sköts på Malmvägen i Sollentuna under söndagskvällen. I dag håller förskolor i området stängda.

– Det är barnens trygghet vi prioriterar framför allt, säger Camilla Christoffersson, verksamhetschef på Dibber förskolor.

Strax efter klockan 18 på söndagskvällen larmades polisen till Malmvägen i Sollentuna. På platsen fann man två skjutna män.

En man i 20-årsåldern avled av sina skador. Den andre skjutne, en man i 25-årsåldern, vårdas fortfarande på sjukhus med allvarliga skador. Ingen har ännu gripits för mordet och mordförsöket.

När DN kommer till Malmvägen på måndagsmorgonen är avspärrningarna hävda. En boende i området säger att det i stort sett är som en vanlig måndagsmorgon, men att många tänker på det som har hänt:

– Det är första gången som jag blivit orolig. Jag kunde inte sova igår. Det har inte hänt mig något men man känner sig konstig, säger en boende i området som håller sin dotter i handen. 

Polisen var på plats vid Malmvägen under måndagsmorgonen Foto: Magnus Hallgren

Hon vill vara anonym, men berättar att hon kommit för att lämna sitt barn på förskolan men att det är stängt för dagen. Två förskolor på Malmvägen håller under måndagen stängt med anledning av skjutningen under söndagskvällen. 

Beslutet fattades på eget initiativ utan inrådan av polisen, berättar verksamhetschef Camilla Christoffersson. 

– Just nu är det osäkert hur länge förskolorna kommer att hållas stängda, det är bara den här veckan som de är öppna innan det stänger för sommaren. Antingen kommer vi hålla stängt bara under måndagen eller hela veckan. Det är barnens trygghet vi prioriterar framför allt, säger Camilla Christoffersson, verksamhetschef Dibber förskolor. 

DN pratar med boende vid Malmvägen som uttrycker olika känslor över gårdagens händelse. Många vill vara anonyma och inte förekomma med namn och bild.

– Jag var inte här igår men jag hörde om det som hänt. Jag tycker inte att det är något större problem här, men det finns många barn och unga i området. Förut var Malmvägen bra, men inte längre. De sista tre till fem åren har det blivit sämre, säger en man med fyra barn som har bott i Sollentuna i tolv år. 

”Jag tycker att ambulans, brandkår och polis är här stup i kvarten” säger Gun Björklund har bott i Sollentuna i femtio år. Foto: Magnus Hallgren

Gun Björklund har bott i Sollentuna i 50 år:

– Jag tycker att ambulans, brandkår och polis är här stup i kvarten. Det är lite otäckt. Jag har själv aldrig råkat ut för någonting, jag har bara hört när jag stått inne i lägenheten. Jag har bott här så pass länge så jag vet att det förekommer.  

”Man märker att det finns något i området men det är inget som man känner har eskalerat” säger Mikael Jönsson. Foto: Magnus Hallgren

Mikael Jönsson bor i området, han såg själv inte händelsen men hörde ljudet av skotten. 

– Man märker att det finns något i området men det är inget som man känner har eskalerat. Jag känner mig inte otrygg men däremot saknar jag polisen, att de skulle finnas mer här. Men å andra sidan har polisen tillräckligt mycket att göra, säger han. 

Kommunstyrelsens första vice ordförande, Anna-Lena Johansson (L) säger att det som inträffat är oerhört tragiskt och att kommunen har ständig kontakt med polisen för att följa utvecklingen.

– Vårt fokus är förstås medborgarna. Sollentunahem, som är vårt kommunala bostadsbolag och den största hyresvärden i området, finns på plats för att prata med boenden. Och den som är orolig kan också kontakta kommunen för att få hjälp med exempelvis samtalsstöd. 

Johansson säger dock att utvecklingen, både kring Malmvägen och andra problemtyngda delar av kommunen, går åt rätt håll. Polis, väktare, fältassistenter, kommun och näringsliv jobbar nära tillsammans för att även på längre sikt komma till rätta med problemen.

– Vi ser exempelvis inte lika mycket skadegörelser. Tidigare somrar har det också varit ganska stökigt när barnen varit lediga från skolan. Nu satsar vi mycket nu på fritidsaktiviteter på sommarlovet för de som stannar hemma i Sollentuna, säger hon och fortsätter:

– Men uppgörelser mellan olika gäng kan vi aldrig förutse när de händer, för det sker i en annan värld som inte vi finns i. Vad som gör att det händer just nu kan inte vi som kommun svara på.