Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 05:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/bolag-som-driver-norrtalje-sjukhus-infor-anstallningsstopp/

STHLM

Vårdbolag i Norrtälje inför anställningsstopp

Bolaget Tiohundra driver Norrtälje sjukhus. Foto: Per Grundberg

Bolaget Tiohundra som driver Norrtälje sjukhus inför anställningstopp och hyrstopp av personal, för att möta en akut ekonomisk kris. Det uppger vd Peter Graf i ett pressmeddelande. Tiohundra väntas gå med 100 miljoner i underskott 2020 om inget görs. 

Vårdbolaget Tiohundra driver förutom Norrtälje sjukhus även vårdcentraler, psykiatri, äldreboenden, BVC, LSS-verksamheter och hemtjänst i Norrtälje i en unik modell som omfattar både regional och kommunal vård och omsorg. Men bolaget har stora ekonomiska problem. 

Utöver anställningsstopp kommer inga ersättningar till vårdpersonal att betalas ut utöver det som gäller i ingångna kollektivavtal. 

– Vi räknar med att kunna införa hyr- och anställningsstopp under november månad. Ärendet har behandlats i bolagsledningen och ska nu förankras hos de fackliga företrädarna. Det här är samma åtgärder som redan beslutats av flera av de andra sjukhusen i Region Stockholm, som liksom Tiohundra AB har ett tufft ekonomiskt läge, säger vd Peter Graf i en kommentar. 

DN har tidigare rapporterat om stora underskott på samtliga akutsjukhus i Region Stockholm. Danderyds sjukhus, Södersjukhuset och Södertälje sjukhus fattade nyligen på motsvarandet sätt beslut om anställningsstopp och stopp för inhyrning av personal. Danderyds sjukhus och Södersjukhuset måste göra effektiviseringar motsvarande 6 procent av sjukhusens omsättning för att nå en budget i balans under 2020. 

Peter Graf, vd för Tiohundra. Foto: Per Grundberg

Tiohundra AB ägs av kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje som är ett samarbete mellan Region Stockholm och Norrtälje kommun. Under 2019 väntas Tiohundra gå med ett stort ekonomiskt underskott. I maj tvingades vårdbolaget att upprätta en så kallad kontrollbalansräkning, då bolaget hade förbrukat mer än hälften av sitt aktiekapital. 

Regionstyrelsen i Stockholm fattade nyligen ett beslut om att kommunalförbundet får rätt att teckna en så kallad kapitaltäckningsgaranti på 60 miljoner kronor för 2019, för att förhindra en likvidering av bolaget. Kommunfullmäktige i Norrtälje väntas inom kort fatta ett liknande beslut för att akut rädda bolaget. 

Det kommer inte att räcka med anställningsstopp och hyrstopp för att klara en budget i balans, enligt bolagets vd. Ytterligare effektiviseringar kommer att krävas. 

– Tiohundra bedriver en högkvalitativ vård och omsorg, vilket vi kan se i kvalitetsmätningar och patientenkäter. Trots detta har samtliga verksamheter kunnat effektivisera och minska kostnaderna. Norrtälje sjukhus, till exempel, har enligt statistik från Sveriges Kommuner och Landsting den näst lägsta kostnaden per DRG-poäng i landet, bland jämförbara sjukhus, säger Peter Graf.

Mot bakgrund av den akuta ekonomiska krisen i Tiohundra har Vänsterpartiet i Region Stockholm lyft frågan om att vården i bolaget är underfinansierad, och föreslagit att bolaget får ett tillskott om 150 miljoner kronor per år för att långsiktigt klara verksamheten. 

– Om vi inte gör något långsiktigt väntar samma läge nästa år. Det är ju inte så att Tiohundra slösar pengar, utan vi anser att Norrtäljemodellen är underfinansierad, säger Catarina Wahlgren, Vänsterpartiets gruppledare i Region Stockholm. 

DN har sökt finansregionrådet Irene Svenonius, som hänvisar till Olle Reichenberg (M), ordförande för kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje. Han medger att den ekonomiska krisen för Tiohundra varit överhängande även tidigare år. 

– Jag vet att man jobbar med olika effektiviseringar framöver, och det görs i samråd med kommunalförbundet, säger Olle Reichenberg, som samtidigt hänvisar till en pågående utredning av kommunalförbundets styrning och organisation, där Tiohundra är en del. 

– Jag tror att det är en klok åtgärd att avvakta den för att kunna fatta väl avvägda beslut. 

Håller du med om att Tiohundra är underfinansierat? 

– Jag kan inte uttala mig om det. Jag tror att det är viktigt att se över hela organisationen, och jag tror säkert att det finns en del av effektiviseringar att arbeta med. 

Hur ser du på risken att Norrtäljemodellen kan försvinna helt? 

– Jag ser ingen sådan risk. Tvärtom uppfattar jag att det finns ett massivt politiskt stöd att arbetat med med en sammanhållen vård och omsorg i Norrtälje och att verksamheten fungerar väldigt bra, säger Olle Reichenberg.