Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Bolaget som köper gamla Karolinska har avsatt Karolinskaledamot i styrelsen

Trots protester säljs nu Gamla Karolinskas huvudbyggnad – landstinget ska hyra lokalerna av nya ägaren för 162 miljoner kronor per år.

I styrelsen för bolaget Niam som köper lokalerna sitter Mikael Lövgren, som i december lämnade Karolinskas styrelse eftersom han varit chef för BCG. För fastighetslandstingsrådet Paul Lindquist (M) kom det som en överraskning. 

– Om det kommer fram att han på något sätt har missbrukat sin ställning så får vi vidta åtgärder, säger Paul Lindquist. 

Fastighetsbolaget Niam står nu ett steg närmare att få köpa merparten av gamla Karolinska i Solna. Det står klart efter ett beslut i landstingsstyrelsen på tisdagen. Det handlar en byggnader som landstinget säljer för 2,3 miljarder kronor. 

Enligt planen ska Karolinska, som fortfarande behöver lokalerna hyra dem av den nya ägaren för 162 miljoner kronor om året, fram till flytten in till Nya Karolinska 2020, ett upplägg som i sig minskar landstingets intäkter med cirka en halv miljard. 

Fastighetslandstingsrådet Paul Lindquist (M) försvarar upplägget.

– Det kloka i att sälja nu är att köparen har möjlighet att påverka detaljplanen. Det gör att landstinget sannolikt får mer betalt, och därför är det klokt att sälja redan nu. Medan fastighetsägaren får en hyresintäkt så kan vi samtidigt sitta kvar tills thoraxbyggnaden i NKS är klar och det viktigt för oss. Det här är en win-win- situation för båda parter, säger Paul Lindquist. 

DN har tidigare berättat att landstinget räknat med att få in upp till tio miljarder kronor för planerade försäljningar av fastigheter på det gamla sjukhusområdet, där den gamla huvudbyggnaden i Karolinska Solna utgör en fjärdedel. 

Nu kan DN berätta att Mikael Lövgren sitter i styrelsen för Niam.

Mikael Lövgren satt i styrelsen för Karolinska universitetssjukhuset från 2008 fram till i december 2017 då han inte fick förnyat förtroende, på grund av att han tidigare varit Nordenchef för konsultbolaget Boston Consulting Group, vars affärer med sjukhuset har blivit alltmer ifrågasatta.

– Det är viktigt att Karolinska har ett respektavstånd till BCG, sa finanslandstingsråd Irene Svenonius (M) till DN som förklaring i samband med avträdet.

Försäljningen genomförs av landstingstyrelsens förvaltning. 

Tomas Eriksson, gruppledare för Miljöpartiet i landstinget, säger till DN:

– Uppgiften är klart besvärande. Sitter man i styrelsen för Karolinska får man information om Karolinskas ekonomiska situation, lokalförutsättningar och större information om vilka förutsättningar landstinget har vid en försäljning. Den personen får information kring detaljerna som man inte vill att motparten ska ha i en landstingsaffär.

Att Mikael Lövgren avgick i december har enligt Tomas Eriksson mindre betydelse.

– Den här affären har varit känd under åtminstone ett år. 

Enligt Paul Lindquist är det extremt få personer på tjänstemannanivå som känner till hur affären förhandlats fram. Lindquist säger att han inte kände till att Mikael Lövgren sitter i Niams bolagsstyrelse. 

– Det hade jag inte en aning om. Jag visste att han satt i Karolinskas styrelse till årsskiftet och styrelsen har inte varit inblandad, säger han och fortsätter: 

– Om det kommer fram att han på något sätt har missbrukat sin ställning så får vi vidta åtgärder. Jag förutsätter att om någon sitter på något slags insideinformation står utanför beslut om det omfattas av jäv. 

MP deltog inte i landstingsstyrelsens beslut på tisdagen eftersom partiet ansåg att informationen kring affären var otillräcklig. 

— Jag känner en osäkerhet kring om det här budet var tillräckligt bra. Vi befarar att den här försäljningen präglats av landstingets behov att få in pengar snabbt och att det kan ha påverkat slutnotan, säger Tomas Eriksson. 

Flera instanser, bland annat sjukhusets läkarförening, har motsatt sig en försäljning av de gamla lokalerna eftersom de nya inte är klara. MP hade velat se alternativ till upplägget.

Mikael Lövgren sitter också i styrelsen för bolaget som äger Niam, Stronghold Invest.

Stronghold Invest äger även bolaget Newsec Communication, vars vd, partner och senior rådgivare inom public affairs är Sverker Eriksson, värvad från Moderaterna. Eriksson var chef för M i Stockholms stad och län och tidningen Resumé beskrev i samband med värvningen 2015 Eriksson som en person med ”unikt nätverk av samhällskontakter”. 

Läkarföreningen på Karolinska motsätter sig försäljning av gamla Karolinskas lokaler, då man anser att Nya Karolinska saknar många lokaler som behövs, som omklädningsrum, kontor och mottagningslokaler.

"Under rådande omständigheter, som skiljer sig mycket från de som rådde när beslutet om försäljning togs, skulle en försäljning vara förödande för sjukvården på Karolinska/NKS samt i hela Stockholm", skrev föreningen i ett brev till landstingsstyrelsen på tisdagen. 

– Det är fortfarande ett formellt beslut kvar. Vi hoppas att man tar ett steg tillbaka och reviderar hela framtidens hälso- och sjukvårdsplan. Det stora problemet är att det bygger på en bas av primärvård som inte finns och än så länge måste sjukhusen fortsätta ansvara för de delar av vården som planerades utanför. Där är gamla lokalerna en essentiell pusselbit, säger Läkarföreningens ordförande Yvonne Dellmark.

Landstingsdirektör Malin Frenning uppger till DN att Karolinskas styrelse inte haft något som helst att göra med försäljningen.

– Gamla Karolinska ägs centralt av landstinget och Karolinskas styrelse har inte varit involverad alls i försäljningsprocessen. 

Har man som styrelseledamot för Karolinska inte inblick i förutsättningar som kan vara relevanta i sammanhanget, och som utomstående inte kan känna till, då planer på försäljning sedan länge varit känd?

– Karolinskas styrelse har haft precis samma information som varit tillgänglig för allmänheten kring försäljningen. Jag vill betona att försäljningsprocessen har skötts mycket professionellt av ett fåtal personer: det handlar om ett tiotal från ekonomiavdelningen och avdelningen strategiska fastighetsfrågor och investeringar och jag själv.

Affären klubbas slutgiltigt i landstingsfullmäktige den 13 februari.

DN söker Mikael Lövgren och nuvarande styrelse för Karolinska.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.