Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Bomben i Fittja misstänks vara en hämndattack

03:22. En bomb mot en turkisk föreningslokal i Fittja tros vara en hämnd efter mordförsöket efter en kurdisk demonstration i helgen.

Ett våldsamt upplopp, en svårt skottskadad 52-årig kurdisk politiker och så: i onsdagskväll en granatattack mot Turkiska föreningens lokal i Fittja.

Konflikterna mellan kurder och turkar i Sverige trappas upp.

– Men vi står enade mot de yttre krafter som vill splittra oss, säger Ismail Zengin, Turkiska föreningens ordförande.

Ismail Zengin öppnar sin slutna hand. I handflatan ligger det granatsplitter, splitter efter den handgranat som vid 21.30-tiden kastades in i den Turkiska föreningens lokaler bakom Fittja centrum. Han har själv plockat dem ur en vägg.

– Jag är chockad men samtidigt otroligt lättad över att ingen människa kom till skada, säger han.

Foto: Roger Turesson

Lena Torstensson och Ismail Zengin, ordförande turkiska föreningen, utanför turkiska förenings lokal i Fittja. 

Dagens efter granatattacken är det fullt tryck mot så väl Turkiska som kurdiska föreningarna i Fittja. De ligger bara ett stenkast ifrån varandra på Krögarvägen och de båda föreningarnas ordföranden – Ismail Zengin och Haydar Bayraktar – vittnar om en flera decennier lång tät vänskap, tolerans och förståelse.

– Vi är bröder. Vi har alltid hållit ihop här i Fittja. Vi är gifta med varandras släktingar, vi kommer från samma by i Turkiet, vi har alltid värnat om att hålla de politiska motsättningarna i Turkiet långt ifrån oss, försäkrar Ismail Zengin.

Se senaste dagarnas händelser talar ett annat språk.

I lördags blev det våldsamt upplopp utanför Turkiska föreningen när en tillståndgiven prokurdisk demonstration som inleddes i Södertälje passerade lokalen i Fittja.

I samband med det sköts en 52-årig kurdisk man när han satt i en bil i Fittja. Han träffades av två skott, ett i benet och ett i buken. Hans tillstånd var länge kritiskt och är fortfarande allvarligt, enligt polisen. Mannen är ordförande i Partiet för ett fritt liv i Kurdistan, Pjak, en organisation som bedriver väpnad kamp mot Iran.

Läs mer: Polisen misstänker politiskt motiv bakom mordförsök

I onsdagskväll kom det som skulle kunna betraktas som en hämnd:

Runt 21.30 kastade någon in en handgranat i Turkiska föreningens lokaler. Stora delar av fastigheten skakade, många närboende blev skräckslagna. Lokalen totalförstördes, betongväggar bågnade och inredningen slogs i bitar.

Foto: Nicklas Thegerström

Föreningslokalen var dock stängd vid attacken och ingen människa vistades där.

– Efter i lördags bestämde vi i samråd med polisen att hålla stängt på kvällarna den här veckan, förklarar Ismail Zengin.

På torsdagen cirkulerade mängder av både uniformerad polis och säkerhetspolis kring adressen. Polisen klassar bombattacken som en "särskild händelse" och säger sig kraftsamla kring utredningen. De eventuella politiska motiven gör att även säkerhetspolisen är inkopplad.

– Det är yttre krafter som vill splittra oss som gör så här. Men de kommer aldrig att lyckas. Vi tar avstånd från allt våld, vi har alltid levt i fred här i Fittja, säger Ismail Zengin som tillsammans med Kurdiska föreningen på torsdagen gick ut och tog kraftigt avstånd från händelserna.

Zengin misstänker att det är kurder från Irak och Syrien som ligger bakom den senaste tiden våldsamma händelser. Enligt honom har de inga turkar eller kurder i Fittja på sin sida.

– De vill förstöra för oss, men säkert också försöka locka över kurder härifrån till deras organisation.

Och rädslan sprider sig i flera läger. Inte minst bland boende i Fittja.

– Jag har bott här sedan 1972 och det är tydligt att spänningarna ökat. Men jag tror inte att de som utför de här attentaten bor här. Men det hjälper ju inte, så fort man går ut tänker man ju på att någonting kan hända, säger Lena Torstensson.

Hildegard Rikkonen, som också bott i Fittja i över 30 år, har aldrig känt sig så otrygg som nu.

– Nu går jag inte ut på kvällarna längre, det bågar jag inte säger hon.

Även Asil Shamoon vittnar om rädslan:

– Det är hemskt. Det känns som de bombar hela tiden. Det är ingen överdrift att säga att det är farligt att gå ut nu, menar hon.

Men Maria Hanza, 20, tar situationen på ett annat sätt:

– Fittja är bra, jag har aldrig råkat ut för någonting här. Jag går hellre ut ensam på natten här än att jag skulle göra det inne i stan. De som vill bråka hittar alltid något att bråka om, men känslan här är mer att alla är en familj och att vi håller ihop och hjälper varandra, säger hon.

Under torsdagseftermiddagen kom Turkiets ambassadör Kaya Türkmen under stort säkerhetspådrag till Fittja. Han besökte så väl den turkiska som den kurdiska föreningen och moskén.

– Jag beklagar verkligen den här utvecklingen och uppmanar alla parter att ta avstånd från våld. Vi ska inte ta hit de konflikter som råder i Turkiet, sa han till de många turkiska män som samlades i och kring lokalen under torsdagen.

Så väl han som företrädarna från den turkiska och den kurdiska föreningen manar nu till lugn. Redan under torsdagen samlade man rektorer och lärare från den nära liggande skolan i Ungdomens Hus för att gjuta olja på vågorna.

– Det är av största vikt att den här konflikten inte eskalerar bland oss som bor här, konstaterade Isamail Zengin.

På lördag har de inbjudit till ett dialogmöte för att manifestera för fred, tolerans, samarbete och tillit.

Foto i text: Roger Turesson och Nicklas Thegerström

Polisen befarar upptrappad konflikt, men inga misstänkta gripna
  • 12 september 2015 En explosion sker i svensk-turkiska kulturföreningen i Bredäng. Fönster krossas men ingen skadas.
  • 13 september 2015 Polis ingriper mot bråk mellan turkar och kurder i samband med en politisk demonstration på Sergels torg i Stockholm.
  • 14 september 2015 Kraftig explosion sker i en kurdisk föreningslokal i Fittja. Materiella skador i lokalen och på en intilliggande lägenhet, men inga personskador.
  • 13 februari 2016 Stenkastning och våldsamt upplopp mot turkisk föreningslokal i Fittja. Mordförsök mot kurdisk ledare.
  • 17 februari 2016 En sprängladdning kastas in i samma föreningslokal som ovan. Omfattande materiella skador.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.