Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Bombhot efter rån i centrala Stockholm

00:22. Polisen: Håll er borta! Två banker bombhotades i samband med ett rån i Stockholm. Vid kl 11 kom ytterligare ett larm om en misstänkt bomb utanför ett växlingskontor på Holländargatan.

Först bombhotades två banker i centrala Stockholm. Strax därpå kom ytterligare ett bomblarm men nu i samband med ett väpnat rån av ett växlingskontor på Holländargatan - Ett vapen har hittats vid en förskola bakom Handelshögskolan. "Bomberna" visade sig vara attrapper.

Polisen hade vid lunchtid spärrat av stora delar av innerstan.

– Vi väntar på att bombtekniker ska komma för att undersöka de misstänkta paketen, säger Eva Nilsson på polisens länskommunikationscentral i Stockholm till DN.

Polisen fick det första larmet klockan 10.35. Det kom som ett överfallslarm från personalen på Handelsbanken vid Östermalmstorg. Enligt Eva Nilsson hade en ensam gärningsman kommit in i lokalen och hotat personalen för att tillskansa sig pengar. När mannen lämnade banken ställde han kvar ett paket som personalen uppfattade vara en bomb och sprang då ut ur lokalen. Det är oklart om mannen var beväpnad.

– Fem minuter senare får vi in ett larm om att en man har kommit in genom huvudingången på Nordeas huvudkontor på Smålandsgatan, ställt ifrån sig ett paket och skrikit ”bombhot” och sprungit därifrån, säger Eva Nilsson.

Klockan 10.51 kom ett tredje bomblarm. Denna gång mot ett växlingskontor på Holländargatan i centrala Stockholm.

– Man har upptäckt ett paket utanför växlingskontoret, säger Eva Nilsson.

Där genomfördes ett fullbordat rån med automatvapen. Vittnen såg två personer försvinna från platsen på vespa eller moped längs Holländargatan.

Både Östermalmstorg och Norrmalmstorg, och området kring Holländargatan samt korsningen med Kammakargatan spärrades av.

– I princip är hela innerstan avspärrad och även vägar och kollektivtrafiken påverkas, sade Eva Nilsson vid lunchtid.

Tunnelbanestationen Östermalmstorg var utrymd men öppnades igen vid 12-tiden.

Vid Handelsbanken hade inte alla hus evakuerats innanför avspärrningarna. DN:s reporter på plats rapporterar att några människor tittade ut samtidigt som polisen ropade i en megafon att de ska hålla sig borta från fönstren: ”Det här är ingen övning. Håll er borta från Östermalmstorg.”

Anita Bornebusch Galli, mormor till skådespelerskan Josephine Bornebusch, har sin lägenhet innanför avspärrningarna.

– Jag är orolig för min lilla Yorkshire terrier som är hemma och väldigt skotträdd.

Hon berättar att några grannar har blivit utkörda från banken i samband med rånet.

– De berättade att det var någon galning eller dåre som skulle spränga banken, säger hon.

Strax efter klockan 12 hade bombteknikerna påbörjat undersökningen av de misstänkta paketen vid Nordea och Handelsbanken. En stund senare utökades avspärrningarna runt Holländargatan inför att bombroboten skulle skjuta mot det misstänkta paketet som var desarmerat 12.45.

Senare hittades en vespa vid Stadsbiblioteket som polisen sätter i samband med rånen. Polisen misstänker att flera personer kan ha varit delaktiga i händelserna.

Bakom Handelshögskolan, och nära Stadsbiblioteket vid en förskola, hittades även ett vapen. Enligt uppgifter till DN är det ett automatvapen som polisen tror kan tillhöra rånarna.

– Vi har hittat ett vapen. Men vi kommenterar inga detaljer om det. Om det kan knytas till rånen återstår att se. Det pågår kontroller överallt av både personer, fordon och annat, säger Kjell Lindgren.

För några veckor sedan skedde ett liknande rån i Stockholm. Även då gjorde rånarna en avledningsmanöver på en plats, Götgatan på Södermalm, för att sedan slå till mot ett växlingskontor en bit bort på Gullmarsplan.

– Det blir en stor oreda om man sätter ut vad som antagligen är attrapper runt banker. Det är ett effektivt sätt att skapa oro, säger Björn Ek vid Rikskriminalpolisen, till TT.

Medan rån mot banker och värdetransporter gått ner markant har just rånen mot växlingskontor ökat i år.

– Vi har fått en ganska stor marknad med växlingskontor där de mindre etablerade inte har råd eller kompetens att skaffa samma skydd som de stora, säger Ek.

Är det inte udda att rånarna slår till mitt i stan där det är mycket folk i rörelse?

– Rånarna kan vara bekväma där och väl lokaliserade och fördelen med mycket folk är att man lättare kommer undan, ofta på vespa eller motorcykel, säger Björn Ek.

Det finns ingen uppgift om att någon har kommit till skada vid rånen. Polisen rubricerar händelserna som grovt rån för växlingskontoret och allmänfarlig ödeläggelse.

På kvällen konstaterade polisen att de misstänkta föremålen var ofarliga attrapper.

Vid 15.30-tiden hade polisen hävt avspärrningarna, utom runt Östermalmstorg där den tekniska undersökningen fortfarande pågick.

Bombhot efter rån i centrala Stockholm
Bombhot: ikon laddar
Klicka på prickarna i kartan
Bombhot:
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.