Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Bönderna: stoppa Slussen

Foto: Fritz Schibli/TT

Låt våra betesdjur komma ut på våren. Det menar en grupp lantbrukare som ännu en gång överklagar Stockholms stads planer på bygget av nya Slussen. I fokus står vattenregleringen av Mälaren som enligt bönderna skulle kunna få katastrofala följder för boskapsnäringen.

Bönderna har nu ansökt om att få prövningstillstånd hos Högsta domstolen, rapporterar ATL Lantbrukets affärstidning.

Lantbrukarna oroar sig för att bygget av nya Slussen kommer att innebära stora problem med vattenståndet i Mälaren. Främst oroar sig markägarna för att lantbrukarnas betesmarker ska förstöras av en vårflod mellan mars och maj varje år.

Läs mer: Detaljplanen för Slussen ligger fast

Vårfloden skulle innebära att kor, får och andra betesdjur inte kan släppas ut i det fria förrän flera månader senare än i dag, enligt bönderna.

Lantbrukarna har försökt få gehör för sina klagomål i tidigare rättsliga instanser, men utan resultat. I Mark och miljööverdomstolen konstaterade rätten att bygget visserligen kommer att innebära en viss påverkan för fastighetsägare, men inte tillräckligt mycket för att bygget ska vara olagligt.

Slussenbygget stoppades tillfälligt av den rödgrönrosa majoriteten i oktober. Anledningen till stoppet var att den styrande majoriteten ville genomlysa och utreda bygget en sista gång.

Om lantbrukargruppen får prövningstillstånd kommer Högsta domstolen att ta upp ärendet senare i år.

Detaljplanen för Slussen vann laga kraft i september 2013.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.