Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Böneutrop får Botkyrkas bopriser att skjuta i höjden

Moskén i Fittja är den enda i Sverige med böneutrop.
Moskén i Fittja är den enda i Sverige med böneutrop. Foto: Lotta Härdelin

Sedan moskén i Fittja fick tillåtelse att göra böneutrop har priserna på bostäder i närheten ökat. Ju närmare moskén – desto högre är priset på bostaden.

Det överraskande positiva sambandet mellan moskéer och bostadspriserna i Botkyrka har forskare vid institutionen för bostads- och urbanforskning vid Uppsala Universitet kommit fram till. De har analyserat bopriserna mellan 2011 och 2014 i kommunen.

– Vår studie visar att bostadsrättspriserna i området har gått upp mer nära moskén än längre ifrån moskén, säger Ina Blind som gjort studien tillsammans med Matz Dahlqvist.

Trots att böneutropet bara ljuder under en timme på fredagar har det påverkat priserna på bostäder i närheten. Forskarna menar att symbolvärdet att bo nära moskén kan vara viktigare än att höra det faktiska utropet.

– Böneutropet är en viktig symbol för islam och moskén kan också vara ett tecken på en livaktig församling, säger Ina Blind.

Men det är inte säkert att samma sak skulle ske om fler moskéer började med böneutrop.

– För de som vill bo nära ett böneutrop finns i dag ett enda ställe i Sverige att välja. Om det fanns på fler ställen skulle det kanske inte påverka på samma sätt.

Forskarna intresserade sig för om böneutropet skulle göra att fler inrikesfödda flyttade ifrån området när fler utrikesfödda flyttade in.

– Men det har vi inte sett alls. Vi har inte sett någon skillnad på flyttmönstren bland vare sig inrikes- eller utrikesfödda sedan böne­utropet.

Fittja och Botkyrka kommun i stort har redan en hög andel invandrare. Ina Blind menar att de inrikesfödda som bor där är nöjda.

– De som bott kvar än så länge är nöjda. Har de inte flyttat än kommer de inte att flytta om fler utrikesfödda flyttar in, säger Ina Blind.

Men prishöjningen syns inte bara i området närmast moskén. I Botkyrka kommun i stort har priserna höjts mest bland alla Stockholms kommuner. I Ina Blind och Matz Dahlqvists studie såg de också en ökning av priserna i hela Botkyrka, jämfört med ett fiktivt Botkyrkas utveckling utan böneutrop.

– Böneutropet kan vara ett tecken på en tolerant och välkomnande kommun. Det ger nog större effekt för kommunen i stort än det faktiska avståndet till moskén, säger Ina Blind.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.