Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Böneutrop i Fittja kan snart bli verklighet

Moskén i Fittja söder om Stockholm kan få börja med böneutrop från minareten. Det är är i så fall första gången det sker i Sverige, skriver tidningen Dagen.

Ismail Okur, ordförande i Islamiska föreningen, lämnade i januari in ett medborgarförslag om böneutrop. Sedan samhällsbyggnadsnämnden konstaterat att det saknas formella hinder för böneutrop, ska frågan så småningom upp i Botkyrkas kommunstyrelse och kommunfullmäktige.

När avgörandet faller är svårt att säga i dag, enligt kommunstyrelsens ordförande Katarina Berggren (S). Hon tror på någon gång i vinter.

– Det här en viktig fråga och vi vill ha en dialog med våra invånare och civilsamhället så att fler får möjlighet att tycka till. Det får ta den tid det tar för att få ett bra beslutsunderlag, säger hon till TT.

Kristdemokraterna var enda parti som motsatte sig samhällsbyggnadsnämndens positiva svar på förslaget.

– Vi tycker inte att det hör till den kommunala kompetensen att bedöma böneutrop. Det är ett meddelande som proklameras och som kan kränka andra grupper och därför anser vi att det här är en polisfråga, säger KD-ledamoten Stefan Dayne till Dagen.

Enligt Anna Herdy (V), nämndens första vice ordförande, är det oklart om polistillstånd krävs.

– Det finns ännu ingen plats i Sverige där det finns böneutrop. Vi har inte uttalat oss om det behövs polistillstånd eller inte, säger hon till TT.

Nämnden har inte heller tagit ställning till de tre föreslagna alternativen för böneutrop: varje fredag i samband med fredagsbönen, första fredagen varje månad, eller två gånger per år.

Enligt Ismail Okur ligger moskén 700–1.000 meter från närmaste bostadsområde.

– Så det kan ju inte störa någon, säger han till TT och jämför ljudet från en böneutropare med ringande kyrkklockor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.