Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-05 13:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/bonus-till-vardcentraler-med-fasta-lakarkontakter/

STHLM

Bonus till vårdcentraler med fasta läkarkontakter

Regionen höjer ersättningen till vårdcentralerna för bland annat patienter över 65 år.
Regionen höjer ersättningen till vårdcentralerna för bland annat patienter över 65 år. Foto: Fanni Olin Dahl/TT

I början av nästa år ändras ersättningen till Stockholms läns vårdcentraler och husläkarmottagningar. Nästan all ersättning – 80 procent – ska utgå från antalet listade patienter.

– Vi vill skapa en möjlighet för vårdcentraler och husläkarmottagningar att arbeta långsiktigt och att patienter med stora vårdbehov ska få mer tillgänglighet till en bra vård. Det skapar också en bättre arbetssituation för läkarna, säger sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L).

Det är dessutom, menar hon, ett sätt att skapa förutsättningar för alla vårdcentraler att även bedriva digital vård och anpassa verksamheten efter patienternas behov.

– Vi kan inte sätta en särskild prislapp på chattar och andra digitala kontakter, det blir en alldeles för stor byråkrati.

Det nya förslaget innebär att cirka fyra femtedelar av ersättningen kommer att vara en fast ersättning per år för de patienter som valt en viss vårdcentral eller husläkarmottagning.

Den rörliga ersättningen sänks till 110 kronor per besök för alla slags besök utom psykologbesök, som kommer att ersättas med 425 kronor. Det betyder ett mindre fokus på enbart de fysiska vårdcentralsbesöken.

Ni vill att fler ska ha en fast kontakt i primärvården, men flera vårdcentraler har listningsstopp och tar inte emot fler patienter.

– Det är ett fåtal, de flesta vårdcentraler vill ha fler patienter. Däremot erbjuder de inte alltid möjligheten att lista sig hos en namngiven läkare, säger Anna Starbrink.

Den möjligheten ska finnas, anser majoriteten i Regionen, som inför en bonus för de mottagningar där fler än 70 procent av patienterna är listade på en namngiven läkare och inte bara på mottagningen.

Den totala ekonomiska ersättningen till vårdcentralerna höjs med tre procent eller drygt 180 miljoner 2021.

Dessutom höjs den socioekonomiska och vårdbehovsrelaterade ersättningen. De beräknas dels genom det individuella vårdbehovsindexet CNI, som använder socioekonomiska förhållanden för att identifiera risk för ohälsa, och ACG, som visar patientens sjukdomsbild och beskriver patientens hälsotillstånd under den närmaste perioden bakåt i tiden.

Även ersättningen för de äldsta, från 65 år och uppåt, höjs.

– Det är viktigt att rikta resurserna dit där de behövs som mest, säger Anna Starbrink.

Förändringarna för vårdcentralerna gäller från februari 2021 och innebär bland annat fler listningsbara läkare och ökade möjligheter för vårdcentraler att ha kvälls- och helgöppet.

”Jag har inte fått några signaler om att vårdcentraler är på väg att slå igen”, säger Anna Starbrink, sjukvårdsregionråd (L), beträffande den oro som finns sedan flera nätläkarföretag etablerat sig.
”Jag har inte fått några signaler om att vårdcentraler är på väg att slå igen”, säger Anna Starbrink, sjukvårdsregionråd (L), beträffande den oro som finns sedan flera nätläkarföretag etablerat sig. Foto: Nicklas Thegerström

Förutom specialister i allmänmedicin, barn- och ungdomsmedicin och geriatrik, kommer även specialister i internmedicin och rehabiliteringsmedicin att kunna verka som husläkare med egen patientlista.

Grundkravet på vårdcentraler är att de ska vara öppna måndag till fredag 8–17, 45 timmar i veckan. Nu får de som har öppet på kvällar och/eller helger mer pengar. 30.000 extra i månaden om de har öppet i ytterligare fem timmar och 65.000 i månaden för tio timmar extra.

Regionen utökar också antalet ST-tjänster, utbildningstjänster för blivande specialister i allmänmedicin, och höjer ersättningen för handledning. Sedan några år tillbaka är även privata vårdcentraler skyldiga att bidra till utbildningen.

Vad gäller för nätläkarna?

– De som inte är fysiskt etablerade i Stockholm har vi inget avtal med, de får betalt av Regionen via den så kallade utomlänsersättningen. Det vill jag att vi kommer bort ifrån, vi har ingen möjlighet att följa upp den vården. Men för det krävs en lagändring, säger Anna Starbrink.

När nätläkarföretaget Kry etablerade sig fysiskt i Stockholm i höstas fick de 10.000 listade patienter på en månad, något som ifrågasattes, patienter och anhöriga berättade i DN att de listat sig av misstag via Krys app. Andra vårdcentraler förlorade patienter och oroade sig för att de skulle tvingas stänga.

Hur ser du på det?

– Jag har inte fått några signaler om att vårdcentraler är på väg att slå igen. Men vi följer det noga och det är också ett skäl till att höja den fasta avgiften, att det inte ska vara så lukrativt att ha många besök. Hur många som kan ha listat sig felaktigt via Krys app vet vi inte, säger Anna Starbrink.

Läs mer: Digitala vårdbesök har mångdubblats i Stockholm

Ämnen i artikeln

Sjukvård
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt