Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 02:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/borgarradet-om-klottersaneringen-i-stockholm-vi-ligger-efter/

STHLM

Borgarrådet om klottersaneringen i Stockholm: ”Vi ligger efter”

Stockholms stad hinner inte hantera alla felanmälningar om klotter och skadegörelse. Nu tillsätts fler handläggare.
Stockholms stad hinner inte hantera alla felanmälningar om klotter och skadegörelse. Nu tillsätts fler handläggare. Foto: Elis Hoffman

Stockholms stad ökar tillsynen för att minska skadegörelse och klotter.
– Vi ligger efter i hanteringen av tillsynsärenden och vi behöver en snabbare återkoppling till medborgarna som anmäler att de sett klotter eller skadegörelse, säger stadsbyggnadsborgarråd Joakim Larsson (M).

I den budget som Stockholm stad fastställt för 2022 finns en särskild pott på 6,3 miljoner kronor för renhållning i den gemensamma stadsmiljön. Tillskottet ska ”säkerställa att den gemensamma stadsmiljön är välskött, tillgänglig och trygg i hela Stockholm och ger alla stockholmaremöjligheter till möten och rekreation”, som det står i budgeten.

– Vi har sett att vi behöver förstärka tillsynsverksamheten, säger stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M).

Vad innebär det?

– Vi ligger efter i hanteringen av tillsynsärenden och vi behöver en snabbare återkoppling till medborgarna som anmäler att de sett klotter eller skadegörelse. I dag kan det dröja upp till två år från anmälan till dess att ett ärende hanteras, säger Larsson och betonar att man i fjol avsatte en miljon kronor för ökad tillsyn, men konstaterade att det inte förslog särskilt långt.

– Tack vare förstärkningen i fjol har man fått struktur på arbetet, men man måste ha folk som jobbar konkret med de här frågorna för att uppnå resultat.

Stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) tror att tillskottet på drygt sex miljoner kronor kommer att göra märkbar skillnad under 2022.
Stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) tror att tillskottet på drygt sex miljoner kronor kommer att göra märkbar skillnad under 2022. Foto: Thomas Karlsson

Fler klottersanerare?

– Nej det handlar om handläggare motsvarande fem årsarbeten för att kunna hantera alla tillsynsärenden som kommer in eftersom stadsbyggnadskontoret ligger efter.

Hur mycket ligger ni efter?

– Det finns ärenden som har legat flera månader och det är därför vi gör den här satsningen, säger Joakim Larsson, som understryker att det inte enbart handlar om klottersanering utan även om annan skadegörelse, trasiga fasader och annat som inte ser ut som det borde.

Läs mer: Fyra män åtalas för grov skadegörelse – misstänks för systematiskt klotter på tåg

Ämnen i artikeln

Graffiti
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt