Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Borgarrådet Roger Mogert avgår efter anklagelser om trakasserier

Foto: Beatrice Lundborg

Det socialdemokratiska stadsbyggnads- och kulturborgarrådet Roger Mogert avgår. 

En handfull kvinnor har vittnat om att Roger Mogert utnyttjat sin maktposition för att komma i kontakt och söka upp kvinnor.

Roger Mogert själv säger i ett skriftligt uttalande att han ber om ursäkt för sitt beteende. 

Stadsbyggnads- och kulturborgarrådet Roger Mogert avgår som borgarråd för Socialdemokraterna i Stockholms stad efter att en handfull kvinnor vittnat om att borgarrådet ska ha missbrukat sin ställning som makthavare och politiker.

Mogert har, enligt finansborgarrådet Karin Wanngård (S), missbrukat sin roll som borgarråd och politiker för att ta och få kontakt med kvinnor.

Roger Mogert avgick under torsdagen efter att partiet internt har utrett de vittnesmål som kommit fram gällande kultur- och stadsbyggnadsborgarrådet. 

Utredningen är inte stängd, men det som har kommit fram under senaste veckan räcker för att han inte kan sitta kvar på sin position, enligt Karin Wanngård.

– Det som har kommit till min kännedom redan nu innebär att han i dag kommer att avgå som borgarråd i Stockholm, säger Karin Wanngård.

Läs mer: Mogert fördömde de sexuella trakasserierna på Stadsteatern

Vad är det för typ av händelser?

– Det handlar om ett utnyttjande av sin maktposition för att få kontakt med kvinnor som har lett till uppvaktanden, naturligtvis med tanken på något mer. Det har varit alkohol inblandat och en utsatthet som inte är acceptabel.

Nu vill hon att alla som har liknande berättelser ska berätta vad som har hänt.

– Min uppmaning är: träd fram kvinnor. Berätta så att jag och många med mig har möjlighet att agera i våra ledarpositioner, säger Karin Wanngård. 

Hur ser mönstret ut?

– Det som är min vetskap är att han har använt sig av sin maktposition för att få kontakt med kvinnor. Att uppvakta kvinnor. Hans rörelsemönster är att se till att vara på den plats som kvinnorna är. Gärna i sammanhang där man går ut och tar en öl eller blandar in alkohol. Sedan kan jag inte alla historier, men det är historier där alkohol naturligtvis gör att man känner sig i en utsatt position.

Hur många kvinnor rör det sig om?

– I dagsläget en handfull kvinnor som gör att det som att vi kan se att det är ett agerande utifrån en maktposition och att det är ett mönster som inte är acceptabelt. Ett mönster som går ut på att komma i kontakt med kvinnor. Jag har extremt höga krav på ledarrollen, och den information som jag har fått räcker för att han ska avgå.

Karin Wanngård känner inte till att några polisanmälningar har gjorts. Hon uppmanar alla som har vittnesmål att träda fram och berätta sin historia.

Har du känt till detta?

– Nej, det har jag inte gjort. Jag är oerhört glad för att #metoo-kampanjen har kommit fram. Vi ska ha glasklara rutiner. Det ska finnas fler att prata med. Uppenbarligen har det inte känts så. Jag är oerhört ledsen för de här kvinnornas skull och för att det har inträffat. Så får det inte gå till, att en politiker på det sättet utnyttjar sin makt. 

Vad känner du för det här?

– Det är fruktansvärt. Det är klart att det är fruktansvärt. Det är utifrån kvinnornas perspektiv. Att sparka ut honom är inte svårt. Det går att ersätta. Men det är fruktansvärt, för varje kvinna som tidigare inte har berättats har tyvärr inneburit att fler kvinnor drabbas. 

Roger Mogert säger i en skriftlig kommentar att han är djupt ledsen, att han vill be om ursäkt till alla kvinnor och att han kommer att söka hjälp för att ta tag i sina problem.  

En efterträdare kommer att utses under eftermiddagen. 

Läs mer: Ewa Stenberg: Historisk rensning som drar fram genom samhället

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.