Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Borgerlig allians styr med S-budget

Den borgerliga alliansen ska styra Solna nästa år med en socialdemokratisk budget. Moderater och Socialdemokrater är överens om att det röriga läget är olyckligt och ska sätta sig ned för att räta ut en hög med frågetecken.

Solna har haft en stabilt borgerligt styre i många år. Men höstens val blev ett borgerligt bakslag och de borgerliga partierna valde att styra vidare i minoritet med stöd av 30 av kommunfullmäktiges 61 ledamöter.

I måndags skulle budgeten för 2015 tas. Det blev ett långt fullmäktigemöte som inte slutade förrän mellan två och tre på natten. När debatten i sakfrågorna var slut skulle det röstas om budgeten. Miljöpartiets och Vänsterpartiets budgetförslag med en smärre respektive en lite större skattehöjning röstades bort. Kvar fanns den borgerliga alliansens förslag och Socialdemokraternas och den nya Bergshamrapartiets ende ledamot – före detta Moderate riksdagsmannen Göran Thingwall – begärde votering.

– Sverigedemokraterna hade deklarerat att de skulle rösta på Socialdemokraternas förslag, men de andra partierna var vi inte helt säkra på. Men alla röstade mot oss, konstaterar kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M).

Han står nu inför det delikata uppdraget att styra Solna med en socialdemokratisk budget. I kommuner görs inga nyval och de politiska nämnderna är redan utsedda och där har de borgerliga majoritet. Det betyder att en ”abdikation” till förmån för Socialdemokraterna inte heller skulle fungera.

– Nej, då skulle vi i och för sig ha en Socialdemokratisk budget, men ingen majoritet för den i Kommunstyrelsen och facknämnderna så det är omöjligt, konstaterar oppositionsrådet Arne Öberg (S).

Han är inte det minsta glad för att Socialdemokraternas budget gick igenom.

– Det här blir väldigt rörig och det är verkligen ingen önskvärd situation för oss, säger Arne Öberg.

Att få igenom en budget med hjälp av Sverigedemokraternas röster är inget han önskat sig. Men han betonar att det hade varit omöjligt att rösta nej till det egna partiets budget till förmån för en borgerlig när det kom till omröstning. Det enda positiva Arne Öberg kan se efter nattmanglingen om budgeten är att den borgerliga alliansen kan ha lärt sig att den måste lyssna på oppositionen – i alla fall om den tänker styra i minoritet.

– Jag ser det som ett olycksfall i arbetet att Socialdemokraternas budget gick igenom med hjälp av Sverigedemokraterna. Jag tror inte ett ögonblick att det var något Socialdemokraterna ens tänkt sig, säger Pehr Granfalk.

I dag tisdag träffades de borgerliga och Socialdemokraterna för att börja gå igenom budgeten bit för bit och se vad som ska gälla nästa år. Pehr Granfalk är glad för att han i alla fall slipper ansvara för en budget med en skattehöjning – som Miljöpartiet och tror inte att Solnas invånare kommer att se några väldiga skillnader mellan den budget som nu gäller och den de borgerliga föreslagit.

– Jag tror också att vi är ganska överens om de stora långsiktiga frågorna – hur vi ska utveckla Solna och hur vi ska klara sådana grundläggande saker som trafiken kring Arenastaden, säger Arne Öberg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.