Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Borgerlig kritik mot omdaningen av Sturekvarteret

”Stockholms viktigaste nöjeskvarter kan stängas”, befarar den politiska oppositionen.
”Stockholms viktigaste nöjeskvarter kan stängas”, befarar den politiska oppositionen. Foto: Hanna Persson

Oppositionen riktar fortfarande stark kritik mot planerna på omdaning av Sturegallerian. Moderaterna och Liberalerna befarar att de omfattande rivningarna kommer att stänga stans viktigaste nöjeskvarter.

DN berättade i förra veckan om de reviderade planerna för det väldiga Sturekvarteret som bland annat innebär att det blir färre rivningar, fler bostäder och lägre höjd på de delar av kvarteret som vetter mot gatorna än i det tidigare förslaget.

Många var kritiska mot det de tidigare planerna och när kvarterets framtid ska diskuteras i stadsbyggnadsnämnden i morgon, torsdag, kommer Moderaterna och Liberalerna att rösta nej till att låta det något bantade förslaget vara grund för ombyggnaden av kvarteret.

Oppositionsborgarråden Joakim Larsson (M) och Lotta Edholm (L) tycker att det är positivt att Freys hyrverk bevaras och att det blir lite fler bostäder, men tycker i huvudsak att det bearbetade förslaget är dåligt.

– Det blir väldigt omfattande rivningar och i praktiken stängs Stureplan ner med detta förslag, säger Joakim Larsson.

De båda oppositionsborgarråden är dock mest av allt oroliga för att Stockholms viktigaste nöjeskvarter riskerar att dö sotdöden under ombyggnadstiden.

– Det går inte att ha restauranger och nattklubbar öppna som vanligt när kvarteret är byggarbetsplats och det blir svårt att återskapa ett nöjescentrum efteråt, säger Lotta Edholm.

Moderaterna och Liberalerna är även oroliga för Sturebadets framtid och tycker att det inte alls räcker med att den anrika fastigheten Freys hyrverk räddas undan rivning.

– De tänker ändå riva en av flyglarna och flyglarna till det Bångska palatset, säger Joakim Larsson som är säker på att det går att modernisera det väldiga kvarteret utan omfattande rivningar.

Fakta.Så ska det byggas om

Abu Dhabi Investment Authority, Adia, som äger nästan hela Sturekvarteret vill modernisera det och skapa större ytor för såväl butiker och restauranger som för kontor och bostäder. En central del i planen är att ett källarplan ska göras om till affärsstråk, med inriktning på mat och få direkt utgång till tunnelbanan. De nya bostäderna i kvarteret ska ligga mot Grev Turegatan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.