Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 09:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/bostadsbolag-kraftsamlar-mot-svartkontrakt/

STHLM

250 svartuthyrare har mist sina lägenheter i år

Nu skärps lagen mot svartuthyrning till ockerhyra som kan ge böter och fängelse. Foto: Nicklas Thegerström

250 personer som hyrt ut olovligt i andrahand har förlorat sina hyreskontrakt i Stockholms allmännytta i år – lika många som under hela 2018. Från och med nu riskerar svartuthyrare som tar ut överhyra dessutom böter och upp till två års fängelse.

Den första oktober blev det brottsligt att hyra ut i andrahand utan tillstånd och till för hög hyra. Svartuthyrare som tar ut ockerhyra riskerar både böter och fängelse i upp till två år. Andrahandshyran får inte vara högre än den ordinarie hyran och påslaget för möbler högst 15 procent.

– Vi har inte polisanmält någon än för de nya lagarna började gälla i tisdags. Det gäller bara olovlig andrahandsuthyrning efter det datumet, men vi kommer att följa lagen, säger Thomas Mundebo, chef på Stockholmshems hyresjuridiska enhet.

Stockholmshem har hittills i år sagt upp 145 hyreskontrakt, vilket är fler än under hela förra året.

– Vi har vässat våra metoder. Vi får cirka 500 tips varje år från både grannar, anställda och andra. Det är jämnt fördelat över stadsdelarna, vi har inte heller identifierat någon urtyp som hyr ut svart, det förekommer bland alla hyresgäster, säger Thomas Mundebo.

Den nya lagen innebär även att man inte får ta ut överhyra av en inneboende. Hyran måste vara proportionerlig, hyr man ut en tredjedel av lägenheten får man bara ta betalt för den tredjedelen.

De flesta som sägs upp på grund av otillåten andrahandsuthyrare flyttar självmant. Vissa fall går till hyresnämnden för avgörande och bara i enstaka tvingas bostadsbolagen ta Kronofogden till hjälp för att vräka hyresgästerna.

– Det är ganska få som vi måste avhysa. Antingen flyttar de ut själva, efter uppsägning eller efter domslut. De flesta bor på annat håll redan. Vi verkställer bara cirka 20 avhysningar per år, och 90 procent av dem gäller obetalda hyror, säger Thomas Mundebo.

Familjebostäder har två handläggare som bara jobbar med otillåten andrahandsuthyrning. Bostadsbolaget får årligen omkring 500 tips och startar cirka 200 utredningar kring svarta kontrakt. Hittills i år har man frigjort 55 lägenheter på grund av svartuthyrning.

Bostadsbolaget har också skärpt sina rutiner och alla nya hyresgäster måste redan när kontraktet skrivs intyga att man inte tänker hyra ut olovligt eller ta ut mer hyra än man själv betalar, utöver godtagbart påslag för möbler.

– Intyget kan sedan ligga till grund för uppsägning av hyresgästens avtal om vi får uppgift om att det var falskt och för mycket hyra tagits ut. Om det visar sig att en hyresgäst tagit betalt eller betalat för ett kontrakt, så kommer det att polisanmälas, säger Lott Jansson, kommunikationschef på Familjebostäder.

Svenska bostäder har också ökat antalet friställda lägenheter på grund av olovlig uthyrning, från 43 förra året till cirka 50 hittills i år. Lagskärpningen innebär att svartuthyrare inte längre får ett brev om anmodan till rättelse utan i stället sägs upp direkt.

– Om hyresgästen hyrt ut lägenheten utan vårt medgivande kommer vi att säga upp dem. Om de dessutom tagit ut överhyra så polisanmäler vi eftersom det är en brottslig handling, säger Birgitta Gradin, uthyrningssamordnare på Svenska Bostäder.

De 250 frigjorda lägenheterna i Stockholms allmännytta utgör två procent av de cirka 13.500 lägenheter som förmedlades via Bostadsförmedlingen förra året. Vid årsskiftet stod 635.730 personer i Stockholms bostadskö.

– Vi välkomnar de skärpta reglerna kring oriktiga hyresförhållanden. En bostad som inte används av den som står på kontraktet ska lämnas tillbaka och gå till de som står i bostadskö, säger Björn Ljung (L), styrelseordförande i Stockholmshem.

Skärpningen av hyreslagen gäller även handel med svartkontrakt och från den första oktober kan även den som köper ett svartkontrakt, inte bara den som säljer, dömas till fängelse i upp till fyra år.

Läs mer: Bostadskön ska reformeras

Läs mer: Fängelse och vräkning - nu skärps bostadsregler