Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

”Bostadsbyggande måste ses som ett riksintresse i sig”

Oppositionsborgarrådet Joakim Larsson (M).
Oppositionsborgarrådet Joakim Larsson (M). Foto: Julia Mård

Länsstyrelsen riktade hård kritik mot Stockholms nya översiktsplan, vilket fick stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) att ilskna till. Oppositionsborgarrådet Joakim Larsson (M) menar att Mogert är arg på fel myndighet.

Stockholms nya översiktsplan är en omfattande plan för stadens framtid, bland annat ska 100.000 nya bostäder byggas till 2030 och City ska utvecklas med mer folkliv och fler restauranger och butiker.

Länsstyrelsen skrev i ett remissvar att planen bland annat inte värnar riksintressena i Stockholms innerstad och att den inte tar tillräckligt mycket hänsyn till kulturhistoriska miljöer. Roger Mogert blev upprörd och anklagade länsstyrelsen för att ”lägga en våt filt över staden som den ser ut nu”.

– Roger Mogert och Stockholms stad borde i stället rikta sin kritik mot regeringen. Det är ganska meningslöst att attackera länsstyrelsen i detta fall, som har att följa lagstiftning och regelverk.

Joakim Larsson och Moderaterna i Stockholms stad vill ändra i lagstiftningen så riksintressen inte står över allt bostadsbyggande. I stället ska bostadsbebyggelse värderas lika högt som riksintressena, för att förenkla för byggandet av nya bostäder.

– Bostadsbyggandet måste ses som ett riksintresse i sig. Om vi nu har en bostadsminister så borde han se till att få fram propositioner. Det borde Roger Mogert driva på i stället för att bara ägna sig åt Twitter i sammanhanget.

Moderaterna håller även de på med att sammanställa en skriftlig replik på den nya översiktsplanen. Joakim Larsson framhåller att den nya översiktsplanen har en brist på sammanhang och övergripande idé.

– Vi saknar en diskussion om kvalitet, alltså vad det är som efterfrågas. Översiktsplanen har inga resonemang om stadsmässighet och slutna kvarter när man ska bygga vidare på vår vackra stenstad. Allt som skapar en trygg och livaktig plan bör man förklara mer i en översiktsplan.

Han är kritisk till förslagen om ny punkthusbebyggelse som exempelvis planeras vid Årstastråket.

– Det är helt fel, man borde i stället ha en stadsmässig karaktär på hela byggandet, även mellan stadsdelarna, så att det blir en trygg och bra stadsmiljö.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.