Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-21 14:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/botkyrka-infor-spraktest-for-all-forskolepersonal/

STHLM

Botkyrka inför språktest för all förskolepersonal

Sedan i augusti måste den som söker jobb inom förskolan i Botkyrka genomgå ett språktest i svenska.
Sedan i augusti måste den som söker jobb inom förskolan i Botkyrka genomgå ett språktest i svenska. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Botkyrka går i bräschen och kräver att alla som söker jobb inom förskolan gör ett språktest i svenska. Klarar de inte testet blir det inget jobb.

– Barnen ska inte betala priset för att vi bevisligen anställt för många med för låg kompetens, säger Emanuel Ksiazkiewicz, (S), ordförande i Botkyrkas utbildningsnämnd.

Sedan i augusti måste den som söker ett nytt jobb eller förlänga ett vikariat inom förskolan i Botkyrka genomgå ett språktest i svenska för att få anställning.

Alla sökande måste klara testet för att få jobbet. Kommunen har dessutom genomfört en inventering av redan anställd personal för att bedöma den befintliga språkkompetensen. Om den språkliga kompetensen bedöms för låg krävs det att personen genomgår en mellan 80 och 160 timmar lång kurs i svenska med fokus på den undervisning som bedrivs i förskolan.

Hittills har 80 personer genomfört utbildningen.

Kraven på språktest är sprunget ur ett reellt behov:

– Vi såg att skolresultaten påverkades negativt i de områden där man har sämre förutsättningar för språkutveckling i förskolan. Då det kunde kopplas till att det fanns stora språkliga brister bland personalen i förskolan började vi fundera på vad vi kunde göra åt saken, säger Emanuel Ksiazkiewicz.

Botkyrka är sannolikt den första kommunen i Sverige som valt att införa faktiska krav på språktester. Diskussioner pågår däremot i flera andra kommuner, bland annat Göteborg. I S-ledda Botkyrka har funderingarna pågått i flera år och rör såväl förskolan som äldreomsorgen. Enligt utbildningsminister Anna Ekström (S) kommer också kravet på språktest att läggas fram som ett förslag på S-kongressen i november.

– Det är alldeles utmärkt att kommunerna går före i den här frågan, säger Anna Ekström om Botkyrkas beslut.

Under förra året provade sig Botkyrka fram för att hitta rätt testmetod. Nu tycker Emanuel Ksiazkiewicz att man landat en bra modell där man på ett förhållandevis enkelt sätt kan säkerställa att den språkliga nivån är tillräckligt god, både vad gäller ordförråd, läsförståelse, högläsning och för yrket relevanta facktermer.

– Eftersom vi är lite av pionjärer på området har vi varit tvungna att uppfinna modellen själva, vi har inte kunnat glo och sno, säger han.

Emanuel Ksiazkiewicz, (S), ordförande i Botkyrkas utbildningsnämnd.
Emanuel Ksiazkiewicz, (S), ordförande i Botkyrkas utbildningsnämnd. Foto: Botkyrka kommun

Frågan handlar för honom i första hand om barnens rätt till en jämlik och likvärdig utbildning. Efter att ha deltagit vid diplomeringen av de 60 första medarbetarna som fick genomgå fortbildningen kan han se att det också handlar om personalen.

– Det ger dem möjligheter att bli mer professionella i sina pedagogiska roller. Det ger oss nöjdare och stoltare medarbetare som dessutom känner sig tryggare i sin yrkesutövning, säger han.

Att kräva ett godkänt språktest är enligt Emanuel Ksiazkiewicz lika okontroversiellt som logiskt:

– För det första handlar det om barnens framtid, för det andra kan vi som kommun inte fortsätta fylla på med personal som inte behärskar svenska – det är inte det vår verksamhet går ut på.

På sikt kommer man sannolikt också att låta redan fast anställd personal gå igenom testerna om man uppfattar att det finns ett sådant behov.

– Alla vet hur viktigt den här frågan är, min bild är att alla också vill kunna leverera. Men det är en utmaning i en kommun som har den befolkningssammansättning som Botkyrka har, säger Sara Dahl, verksamhetschef för förskolorna i Botkyrka.

Kommunen har också beslutat att inte anställa barnskötare som inte har någon utbildning. Redan anställda barnskötare utan formell kompetens ska erbjudas en sådan.

Kravet på språktest är dock inte det enda kommunen gör för att höja kompetensen och indirekt stärka barnens både rättigheter och möjligheter att lära sig svenska.

– Vi har en lång rad olika konkrets satsningar på läslyft och arbetar med flera olika beforskade modeller för hur man kan arbeta med språkinlärning. Grundpremissen är och förblir dock att personalen behärskar svenska, säger Ksiazkiewicz.

Moderaterna i Botkyrka välkomnar att man inför språktestet:

– Vi har länge framhävt det svenska språkets betydelse, men i början hette det att vi flirtade med främlingsfientliga krafter. Så det är tyvärr flera förlorade år innan S i Botkyrka insåg det vi har sagt länge, säger Willy Viitala (M), andre vice ordförande i utbildningsnämnden.

Läs mer:

Bristande svenska hos personal problem i förskolan

”Viktigt att barnen exponeras för det svenska språket”

Ämnen i artikeln

Integration
Botkyrka
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt