Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Bottenbetyg för Melvin Samsom i läkarföreningens enkät

Melvin Samsom, sjukhusdirektören för Karolinska, får bottenbetyg i läkarföreningens arbetsmiljöenkät. Bara tre procent av de svarande läkarna har förtroende för honom.

Bara tre procent av läkarföreningens medlemmar på Karolinska universitetssjukhuset har förtroende för sjukhusdirektör Melvin Samsom. Det visar Läkarföreningen på Karolinska universitetssjukhuset egen arbetsmiljöenkät.

59 procent av de 1.394 läkare som svarat på förtroendefrågan uppger att de inte har förtroende för Samsom. Enkäten visar också på ett stort motstånd för den pågående omorganisationen på sjukhuset, då klinikerna avskaffas och vården indelas i teman. 89 procent av läkarna vill att klinikstrukturen bibehålls.

– Vi tycker att det är ett alarmerande resultat. Med så här lågt förtroende kan man inte fortsätta genomföra en så stor organisationsförändring. Vi vill att omorganisationen tar paus, säger Yvonne Dellmark, läkarföreningens ordförande på Karolinska universitetssjukhuset.

Tycker ni att Melvin Samsom bör avgå?

– Det vill vi inte ta ställning till, men det verkar som om våra medlemmar tycker det. Det är en förtroendekris.

En jämförelse med tidigare års arbetsmiljöenkäter, som utförts av Karolinska universitetssjukhuset, visar att förtroendet för Melvin Samsom har sjunkit dramatiskt. 2015, då sjukhusdirektören var nytillträdd, hade han 51 procent av läkarnas förtroende.

En majoritet av läkarna, 53 procent, att vårdplatsbristen är det mest akuta problemet som bör prioriteras. Som DN tidigare berättat har Karolinska universitetssjukhuset stora problem med stängda vårdplatser, vilket bland annat lett till att patienter vårdas på akuten och operationer ställs in.

I enkäten uppger läkarna också att vårdskadorna ökar som en följd av vårdsplatsbristen. Tre av fyra läkare svarar ja på frågan om de känner till en eller flera patienter som lidit skada på grund av bristen på vårdplatser. När samma fråga ställdes 2015 var det 51 procent som svarade ja.

– Det sista året är det allt fler som känner till eller handlagt vårdskadeärenden. Nu måste vi ta tag i de verkliga problemen, vårdplatsbristen, säger Yvonne Dellmark.

När Karolinska universitetssjukhuset genomförde sin årliga arbetsmiljöenkät tidigare i år fanns inte längre möjlighet att ge omdöme om sjukhusets högsta ledning, vilket DN berättat.

Som en reaktion på detta skickade Läkarföreningen skickade ut en egen enkät bland sina 2200 medlemmar. Enkäten har besvarats av 1.529 läkare.

Melvin Samsom kopplar enkätresultatet till det stora förändringsarbetet som pågår på sjukhuset.

– Jag fick ta del av läkarföreningens enkät i tisdags kväll. Som jag ser det befinner vi oss i en stor förändring, både av vården och med inflytten i ett nytt sjukhus, den största på decennier. Det är en omställning som är särskilt stor för läkarna, säger Melvin Samsom.

Du leder den här stora förändringen. Bara tre procent säger att de har förtroende för dig. Hur ser du på det?

– Jag tar fullt ansvar för den här stora förändringen. Vi kommunicerar med läkarna, och min tolkning av enkäten är att vi måste göra det ännu mer.

Det största problemet är bristen på vårdplatser enligt 53 procent. Vad säger du om det?

– Vi håller med om det. Vi arbetar hela tiden med att öka antalet vårdplatser. Det är ett problem som vi jobbar med varje dag. Det är ett högprioriterad fråga.

Läkarföreningen kräver att omorganisationen tar en paus. Vad säger du om det?

– Vi fortsätter vårt arbete för de framtida patienternas skull. Samtidigt arbetar vi hårdare med kommunikationen.

Oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S), säger att enkäten bekräftar att vårdplatsbristen är patientfarlig.

– Det är alarmerande, och jag kommer att lyfta frågan till den styrande alliansen i landstingets ägarutskott, säger Erika Ullberg.

Vad tycker du om att bara tre procent av läkarna har förtroende för Melvin Samsom?

– Det är ett problem. Det finns uppenbarligen inget starkt förtroende för honom i den här enkäten och när man ska genomföra ett så stort förändringsarbete är det viktigt att man har personalen med sig. Men ytterst landar ansvaret hos den styrande alliansen. Min uppfattning är att alliansen inte har koll på läget.

DN har sökt företrädare för den borgerliga alliansen i Stockholms läns landsting som avböjt att kommentera. I ett gemensamt pressmeddelane skriver alliansen att ”Vi har fullt förtroende för Karolinskas ledning.”

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.