Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

”Bra att sortera matsopor”

Jan Rapp.
Jan Rapp. Foto: Paul Hansen
På torsdagen presenterade staden sin nya matavfallsstrategi som ska få Stockholmarna att sortera 50 procent av allt matavfall före 2018.

Vad tycker matavfallsgurun Janne Rapp om initiativet?

– I grunden är det jättebra att Stockholm nu äntligen tar tag i matinsamlingen. Men det krävs mycket information och motivation för att få folk att sortera.

Tror du att det blir svårt för stockholmarna att sortera sina sopor i olikfärgade påsar?

– Göteborg ökade förra året sin insamling från 27 till 32 procent med hjälp av åtta heltidsanställda som informerar 500.000 göteborgare. I Stockholm finns närmare en miljon invånare. Här ligger uppgiften i dag på bara tre personer, de måste bli fler om något ska hända.

Nu är det frivilligt, borde det bli obligatoriskt?

– Jag tror att det är lättare att få folk att matsortera om man måste. Malmö har gjort matsorteringen obligatoriskt till år 2014. Jag ser inget skäl till att inte Stockholm gjorde det också. Egentligen är det ju inte konstigare att matsortera än att man inte slänger sina pantglas i toaletten.

Hur tycker du att systemet borde utformas?

– Jag är inte säker på att lösningen med optisk sortering är den bästa. Den innebär att man riskerar att få sämre utvinning av avfallet eftersom det är mer plast inblandat. Jag tror att man kan få ut mer biogas genom att använda det sorteringssystem som man redan har i stan där man hämtar matavfallet separat.

Läs mer: Superenkelt att sortera matresterna

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.