Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

”Bra att upphandlingen av pendeltågen granskas”

På Stockholms läns landsting, SLL, har man inget emot att förvaltningsrätten granskar upphandlingen pendeltågstrafiken.

– Det är bara bra, säger Lovisa Åbom, pressinformatör på SLL

Som DN tidigare avslöjat har SJ begärt en överprövning av upphandlingen av pendeltågstrafiken, som togs hem av kinesiska MTR i december. SJ har bland annat hävdat att MTR favoriserats under processen och kräver nu att upphandlingen görs om.

På Stockholms läns landsting, som upphandlar pendeltågstrafiken, har man inget att invände emot om förvaltningsrätten granskar upphandlingen.

– Vi välkomnar en prövning, säger Lovisa Åbom, pressinformatör på trafikförvaltningen inom Stockholms läns landsting, SLL.

Hon menar att överprövning ofta är en ganska naturlig del av upphandlingsprocesser.

– Nu blir det en extern instans som får säkerställa att allt gjorts rätt och riktigt. Vi har inte några invändningar alls mot detta utan tycker att det är bra, säger Lovisa Åbom.

Men hon vill inte bemöta SJ:s kritik mot upphandlingen som framfördes i en tidigare artikel i DN.

– Så länge förvaltningsrättens behandling av SJ:s begäran om överprövning pågår så ska vi inte uttala oss om detaljer. Då ska den processen få ha sin gång, säger Lovisa Åbom.

I ett yttrande till förvaltningsrätten i Stockholm bestrider SLL att MTR skulle ha särbehandlats i upphandlingen. SLL skriver att SJ inte blivit negativt särbehandlat och att "förvaltningsrätten bör därför avslå Bolagets ansökan".

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.