Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Bråk om att bilda region

En majoritet av Stockholms läns kommuner vill bilda en region – men Stockholm är motståndare. På sikt kan region Stockholm sluka Gotland.

Skåne och Västra Götaland är sedan länge regioner med egna regionparlament som har ansvar både för de uppgifter landstinget har och uppgifter som Länsstyrelsen har i andra delar av Sverige.

I många EU-länder finns regioner som en politisk beslutsnivå mellan kommuner och stat och i olika rapporter framhålls ofta att näringslivet, internationella organ och andra att det är en brist att Sverige saknar den nivån.

Alla län i Sverige som inte ingår i storregionerna utom, Stockholms har redan skickat in ansökningar om att få bilda region och i somras försvann de partipolitiska motsättningar som gjort att regionfrågan varit en icke-fråga i Stockholms läns landsting.

I somras deklarerade Moderaterna och Kristdemokraterna att de gett upp sitt motstånd mot regioner och att frågan skulle utredas och skickas ut på remiss till kommunerna.

När kommunerna har svarat visar det sig att en klar majoritet är positiva en regionbildning, några är neutrala och bara två - Stockholm och Danderyd – är negativa.

– Jag ser det som ett positivt gensvar. En region med folkvalda är bättre att ha hand över frågor som berör hela regionen än Länsstyrelsen som inte är folkkvald, säger regionplanelandstingsrådet Gustav Hemning (C).

– Man får ett samlat beslutsmandat i en folkvald församling och en representation som är viktig för att regionen ska hålla ihop, säger oppositionslandstingsrådet Jens Sjöström (S)

Gustav Hemming och Jens Sjöström anser att det i juni är hög tid att ta ett beslut om att ansöka om att bilda en region som därmed tar över frågor om bland annat utveckling och infrastruktur från Länsstyrelsen.

I Stockholms stad finns dock ett motstånd mot regionbildningen. Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) och oppositionsledaren Anna König Jerlmyr (M) är överens om att det inte behövs en ”ny politisk överrock” och att Stockholm redan tar ett stort ansvar bland annat för att bygga bostäder och infrastruktur.

– Det är förstås ett aber att den i särklass största kommunen tvekar. Stockholm har kanske andra möjligheter att samverka med Länsstyrelsen och andra organ än en liten kommun som behöver regionen mer, säger Gustav Hemming.

På onsdagen presenterade regeringens förhandlare ett förslag till framtida regionindelning där Sverige får sex storregioner. Regeringen vill slå ihop Stockholm och Gotland när regionbildningen genomförs 2023.

– Man ska ha klart för sig att det är två olika frågor. Vi behöver bilda region av Stockholms län snarast så får vi senare ödmjukt och med stor respekt diskutera nästa steg med Gotland säger oppositionsfinanslandstingsrådet Erika Ullberg (S)

Landstingsrådet Anna Starbrink (L) är inne på samma linje och betonar att regionbildningen brådskar och att varken en väntan på utredningen om vad som ska hända 2023 eller motståndet från en majoritet av partierna i Stockholms stadshus får hindra bildandet.

Gustav Hemming och finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) betonar båda att det är viktigt att formerna för ett eventuellt samgående med Gotland i en region måste diskuteras noga.

– Om Sveriges i särklass folkrikaste landsting och Sveriges minst folkrika län ska samarbeta är det viktigt att skapa goda förutsättningar för den mindre parten. Men vi har redan ett gott samarbete med Gotland om framför allt sjukvård, betonar Torbjörn Rosdahl.

– Jag har svårt att se några fördelar för vare sig Gutland eller Stockholm med en sammanslagning, säger Gustav Hemming.

Majoritet positiva

18 av Stockholms läns kommuner är positiva till en regionbildning; Botkyrka, Haninge, Huddinge, Järfälla, Norrtälje, Nykvarn, Nynäshamn, Salem, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Södertälje, Tyresö, Upplands-Bro, Upplands Väsby, Vallentuna och Vaxholm.

Två kommuner är negativa; Stockholm och Danderyd.

Sex kommuner är varken positiva eller negativa; Ekerö, Lidingö, Nacka, Täby, Värmdö och Österåker.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.