Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

SL-buss i brand utanför Åkersberga

Det brann kraftigt i motorutrymmet i bussens bakre del när brandbekämpare från kårerna i Täby och Österåker kom till olycksplatsen.
Det brann kraftigt i motorutrymmet i bussens bakre del när brandbekämpare från kårerna i Täby och Österåker kom till olycksplatsen. Other: Stefan Johansson

En buss i linjetrafik för SL fattade eld under färd på fredagseftermiddagen i Svinninge, strax söder om Åkersberga i Österåkers kommun. Brandförsvaret larmades av föraren, som samtidigt såg till att alla passagerare snabbt lämnade bussen.

– Det är alltid dramatiskt när ett fordon brinner, speciellt så i det här fallet när det handlade om en buss med passagerare ombord, säger Göran Norman, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral, till DN.

Ingen person kom till fysisk skada.

Branden uppstod under färd och lokaliserades till motorutrymmet i bussens bakre del.

– På väg till platsen fick vi uppgifter om att det brann kraftigt. Föraren hade dock ingripit och lyckats dämpa förloppet, så det kunde ha varit värre. Vi satte in vattenbekämpning och släckte branden, säger Göran Norman.

Larmet kom in klockan 15.06. 25 minuter senare var släckningsarbetet avklarat, enligt Norman.

Polisen uppger att bussens bakre halva blev utbränd. Fordonet har bärgats från platsen, som ligger i ett villaområde.

Det finns ingen misstanke om brott, enligt polisen.

Christer Eklund, kommunikationschef hos Arriva, det bussbolag som trafikerar området på uppdrag av SL, säger till DN att en ny buss direkt skickades till hållplats Skepparvägen i Svinninge, där branden satte stopp för vidare färd med bussen på linje 683.

Föraren är tagen ur tjänst och kommer på lördagen att få rapportera om sina iakttagelser.

– Vi vet inte nu vad som orsakade branden, det är för tidigt att ha någon uppfattning om det. En internutredning följer, säger Christer Eklund.

– Det vi vet är att det var en motorbrand, något som är mycket ovanligt. Rökutveckling sker då och då i bussar, medan det är sällan som det tilltar och blir en öppen brand. Jag har jobbat för Arriva i ett och ett halvt år och det här är första motorbranden vi råkat ut för under den tiden, säger Eklund.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.