Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-18 22:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/brand-i-nykvarn-rasar-fortsatt-kommer-att-brinna-i-veckor/

STHLM

Brand i Nykvarn rasar fortsatt: ”Kommer att brinna i veckor”

00:33. En brand i en flishög i Nykvarn i Stockholms län utvecklades till en skogsbrand under torsdagseftermiddagen. Skogsbranden är under kontroll, men enligt räddningstjänsten fortsätter insatsen med släckningsarbetet i flishögen under fredagen.

Branden i Nykvarn rasar fortsatt – men hålls i schack av räddningstjänsten. Rök riskerar dock att blåsa in över samhället, och ett VMA har utfärdats. Enligt räddningstjänsten kommer det jättelika flishögen att brinna i flera veckor.

TT Text

Den brand som startade i en gigantisk flishög i Nykvarn under torsdagen är fortsatt i gång på fredagsmorgonen. Räddningstjänsten befinner sig på platsen med flera enheter.

– Under morgonen har vi varit i möte med företagsledningen och man ämnar börja ösa isär flishögen så att vi kommer åt att släcka, säger Andreas Blomquist, operativ chef vid Södertörns brandförsvar.

Under torsdagen spred sig branden och utvecklades till en skogsbrand på ungefär 200 gånger 250 meter. Den kunde räddningstjänsten få under kontroll med hjälp av vattenbombande helikoptrar.

Räddningstjänsten uppger att de har kontroll över branden i flishögen, men den kan komma att pågå i flera veckor.
Räddningstjänsten uppger att de har kontroll över branden i flishögen, men den kan komma att pågå i flera veckor. Foto: Pontus Lundahl/TT

Flishögen som branden startade i brinner däremot fortfarande – men räddningstjänsten uppger att även den branden är under kontroll.

– En flishög brinner sällan våldsamt med öppna lågor, men det ryker på rätt mycket. Det kommer sannolikt att brinna i veckor, säger Andreas Blomquist.

Räddningstjänsten uppmanar boende i området att hålla sig inomhus.
Räddningstjänsten uppmanar boende i området att hålla sig inomhus. Foto: Fredrik Persson/TT

Under torsdagen låg vinden på så att röken från bränderna riskerade att blåsa in över samhället i Nykvarn och ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) utfärdades. Det gäller även under fredagen, eftersom rökutvecklingen väntas öka när man öser isär flishögen.

– Vi uppmanar allmänheten att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventiler. Det gäller till lunch i alla fall, sedan får vi se.

Ämnen i artikeln

Nykvarn
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt