Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Brand i Solnaförskola

En brand i en förskola i Solna rasade natten till måndagen, och tre bilar har brunnit. Men polisen konstaterar att upploppen i Stockholms förorter i stort sett har uteblivit för andra natten i rad.

– Det har varit riktigt lugnt i natt. Smolken i bägaren är förskolan i Råsunda. Vi vet inte brandorsaken än, den behöver inte vara anlagd. När det blir möjligt ska en teknisk undersökning göras och vi kommer även att prata med boende i området, säger Albin Näverberg, presstalesman på Stockholmspolisen.

Larmet om branden i Näckrosens förskola på Råsundavägen 134 i Solna kom till polisen strax före klockan 01. Söndagskvällen hade då varit lugn med få incidenter, men inom tio minuter kom fem larm om bränder och andra brott.

Strax efter klockan 01 fanns sju brandbilar och två ledningsbilar på plats för att bekämpa elden. Vid 01.30-tiden hade halva förskolan förstörts och vid 06-tiden pågick fortfarande eftersläckningsarbete.

Ungefär samtidigt med brandlarmet i förskolan kom två larm om bilbränder i Bromsten. En från Sandkullsvägen och en från Stridsbergavägen. Dessutom hittade polisen en bil på Risingeplan i Tensta som hade bensin hälld över sig men som inte tagit eld.

Några minuter senare kom ett larm om en explosion som skulle ha hörts på Annerstaskolan i Huddinge vid samma tid. När Södertörns brandförsvar kom till platsen hittade man spår efter att någon brutit sig in i skolan men hittade inga spår efter någon explosion.

Dessutom uppstod ett omfattande strömavbrott i Stockholm city klockan 02.10 på grund av ett tekniskt problem som gjorde 34.000 hushåll strömlösa. Efter cirka en timma var felet åtgärdat.

Trots att upploppen som pågått den senaste veckan verkar ha ebbat ut kommer polisen att ha en fortsatt förstärkning i de utsatta förorterna.

– Vi tar inget för givet utan fortsätter att hålla en hög beredskap. Sedan fortsätter vi med arbetet att föra dialog på plats. Polisen har jobbat mycket med det i helgen i samarbete med de boende, föreningar, kyrkor och andra vuxna som är ute på gator och torg. Vår bedömning är att samverkan har effekt, när samhället reser sig och säger att nu får det vara nog utan att behöva ta till träpåkar.

– De som håller på att bråka måste också ha en gräns när de känner att det får vara nog och har fått fram sitt budskap, säger Albin Näverberg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.