Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-21 02:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/brand-och-misstankt-foremal-stangde-vallokaler/

STHLM

Brand och misstänkt föremål stängde vallokaler

”Vallokalen flyttad” står det på en lapp på Milstensskolan.
”Vallokalen flyttad” står det på en lapp på Milstensskolan. Foto: Christine Olsson/TT

Flera vallokaler har drabbats av problem under söndagen.

En vallokal i Täby tvingades på eftermiddagen stänga efter en kraftig brand i en byggnad mittemot.

Tidigare på dagen utrymdes en vallokal i Ljungskile sedan man upptäckt ett misstänkt föremål.

På söndagseftermiddagen bröt en kraftig brand ut i en företagsbyggnad i Täby utanför Stockholm, vilket Aftonbladet var först att berätta.

Mittemot den brandhärjade byggnaden ligger Milstensskolan, där en vallokal tvingades stänga. En ersättningslokal öppnade i Skarpängsskolan och det gick även bra att rösta i kommunhuset, skrev Täby kommun på Facebook.

En brandman skadades under släckningsarbetet och har förts till sjukhus.

– Det rör sig om en benskada av något slag. Jag vet inte hur allvarligt det är, säger Johan Winsnes, ledningsbefäl vid Storstockholms räddningscentral, till TT.

Larmet om branden kom vid 17-tiden på söndagen. Räddningstjänsten bedömer att släckningsarbete kommer att pågå i några timmar till.

Men det här är inte enda problemet med vallokaler i samband med EU-valet.

Tidigare på söndagen utrymdes en vallokal i Ljungskile sedan man upptäckt ett misstänkt föremål. Polisens nationella bombstyrka har skjutit sönder föremålet, som vid en första bedömning verkar vara ofarligt.

Platsen spärrades av och polisen har inlett en förundersökning gällande grovt olaga hot.

– Vi inväntar vanliga tekniker till platsen som ska göra saksök och spårsök. Eftersom man gjort ett sådant här fynd vill man gärna säkerställa att det inte ligger andra saker där. Sedan tittar vi på om finns dna, fingeravtryck eller andra spår efter den som kan tänkas ha lagt den här saken där, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg.

Man tror dock inte att föremålet är kopplat till EU-valet.

– Vi tror att det är en ren slump att de har hittat det här föremålet, säger Fuxborg.

Människor har också försökt rösta i vallokalen i köpcentrat Emporia i Malmö som är stängd – trots att det står en skylt om att det ska gå att rösta i lokalen.

– Det har blivit fel på Emporia. Det beklagar jag jättemycket. Jag ska ringa till Emporia och be dem ta bort skylten så fort som möjligt, säger Grethe Lindhe på Malmö stads valnämnd, till Sydsvenskan.

Läs mer: Vallokal utrymd efter upptäckt av okänt föremål

Läs mer: Stockholmarna gick för att rösta i EU-valet

Ämnen i artikeln

Täby
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt