Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-17 21:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/brandman-raddade-papegoja-pa-vift/

STHLM

Brandmän räddade papegoja på vift

Bild 1 av 2 Med hjälp från djurambulansen och räddningstjänst kunde djurvänner få ner den grå jakon, som här vilar i Weronica Jäghammars famn.
Foto: Privat
Bild 2 av 2 Grå jakon får äta upp sig hos Weronica Jäghammar på Värmdö.
Foto: Privat

Den grå lille killen flög runt i ett bostadsområde i Södertälje i närmare en månad. Tack vare brandkåren kunde papegojan fångas in.

– Jag tycker synd om honom. Folk överger bara papegojor när de tröttnar på dem, säger Weronica Jäghammar som tagit hand om den grå jakon.

En silvergrå liten krabat med röda stjärtfjädrar har i närmare en månad flugit runt i området vid Gabrielsvägen i Södertälje.

Den afrikanska papegojan, av rasen grå jako, anses vara mycket intelligent – och har varit väldigt svårfångad.

– Jag har varit där kanske sex gånger och försökt fånga in den tillsammans med djurambulansen men han har inte varit så medgörlig, säger djurvännen Weronica Jäghammar, 46, från Värmdö, som normalt jobbar som röntgensjuksköterska på en djurklinik.

Grå jakon bor nu hos Weronica Jäghammar på Värmdö som har en stor voljär utomhus. Foto: Åsa Tellestedt

Vare sig håvar eller nät bet på den grå jakon, som har fått stor uppmärksamhet i bostadsområdet där han bestämt sig för att vara.

– Den flög runt och ingen visste vems det var. Han har pratat väldigt mycket från träden och har visslat på folk, tjoat och ropat hallå, säger Weronica Jäghammar.

Under onsdagen var djurambulansen tillbaka, denna gång med räddningstjänsten. Brandmän lyckades få ner den lille herren från trädet – genom att helt enkelt spola ner honom med en brandslang.

– Han har varit lite chockad efter allt, säger Weronica Jäghammar, som har tagit hand om fågeln i väntan på att ägaren hittas.

Den afrikanska papegojan anses vara mycket intelligent. Foto: Åsa Tellestedt

Weronica har sedan tidigare två grå jako och några amasoner som hon tog hand om när de var avlivningshotade, och har en stor voljär utomhus som tillåter dem att flyga relativt fritt. Hon har anmält fågeln till polisen men hittills har ingen ägare trätt fram.

– Nu får han vila upp sig hos mig. Han måste äta upp sig för han var väldigt mager men han är jätteglad och väldigt social. 

En grå jako blir ofta 40 år, men kan bli över 70 år.

– Han känns som en äldre fågel, kanske 35 år gammal. De kan leva rätt länge och det är inte ovanligt att folk bara överger dem när de tröttnar på dem.